Günde 3 defa diş fırçalamanın kalbi etkilediği ortaya çıktı - Azınlıkça
Yaşam

Günde 3 defa diş fırçalamanın kalbi etkilediği ortaya çıktı

Günde 3 defa diş fırçalamanın kalbi etkilediği ortaya çıktı

Diş fırçalamayla düşük kalp yetmezliği ve kalp ritim bozukluğuna neden olan atriyal fibrilasyon riski arasında bağlantı ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. 

Araştırmacılar, dişleri sık fırçalamanın diş ve diş eti arasındaki bakterilerin kan dolaşımına karışmasını önlediğini düşünürken kalp yetmezliği riskini yüzde 10’dan fazla bir oranda azalttığını söylüyor. 

Independent Türkçe’de yer alan habere göre Güney Koreli bilim insanları, 40 ila 79 yaşlarındaki 161 bin kişinin katıldığı araştırmada ağız temizliği ve kalp rahatsızlıkları arasındaki ilişkiyi inceledi. Katılımcılar 2003 ve 2004 yıllarında rutin sağlık muayenesinden geçirildi. 

Haberde aktarılana göre 10 yıl sonrasında yapılan takipte, katılımcıların yaklaşık yüzde 5’inin kalp yetmezliği, yüzde 3’ününse atriyal fibrilasyon yaşadığı tespit edildi. 

Araştırmanın sonucuna göre günde üç veya daha fazla kez dişleri fırçalamanın kalp yetmezliğini yüzde 12, atriyal fibrilasyonu da yüzde 10 oranında azalttığına dair ilişki ortaya kondu. 

Sonuçların yaş, cinsiyet, ekonomik durum, düzenli egzersiz, alkol tüketimi ve vücut kütle indeksi gibi faktörlerden bağımsız olduğu belirtiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.