Oxford Üniversitesi uzmanları osuruk kokan gezegen keşfetti - Azınlıkça
Yaşam

Oxford Üniversitesi uzmanları osuruk kokan gezegen keşfetti

Oxford Üniversitesi uzmanları osuruk kokan gezegen keşfetti

Bu başlığı attığımız için lütfen kınamayın bizi. Çünkü bu Oxford Üniversitesi’nin ciddi bir araştırması. Bu gezegen Güneş Sistemi’nde!

Dünya’yı bir düşünsenize… Üst atmosferi hidrojen sülfür koksun… Nedir derseniz, karşılığı çürük yumurta ya da osuruk kokusu… Of, kabus! Hem de ne… Ama Oxford Üniversitesi uzmanları böyle bir gezegen keşfetti… Üstelik bu gezegen Güneş Sistemi’nde…

YOLUNUZ 7’NCİ GEZEGENE DÜŞMESİN!

Bu gezegen, diğer gezegenler kendi etrafında dönerken, baş aşağıya dönen Güneş Sistemi’nin ‘sıradışı çocuğu’ Uranüs… 7’nci gezegen… O yüzden dedik ya, lütfen başlık için peşin hükümde bulunmayın “Sizin gibi uzay, bilim, teknoloji sitesine yakışmadı” diye… Keza bu bilgiyi veren direkt Oxford Üniversitesi’nden Patrick Irwin…

Bakın Patrick Irwin ne diyor: “Bir gün şanssız bir insanoğlu, Uranüs’ün bulutları arasında dolaşmak zorunda kalırsa berbat bir kokuyla karşılaşacak. Hoş tabii -200 derecelik ortamda helyum, hidrojen ve metanı düşünürsek, zaten kokuyu alacak vakti olmayabilir!”

Uranüs’ün koktuğuna dair Nature Astronomy Dergisi’ndeki makalede de not düşüldü. Roma tanrısı Satürn’ün babasının ardından isimlendirilen Uranüs, Güneş Sistemi’ndeki yedinci gezegendir ve üçüncü gaz devidir.

HİDROJEN SÜLFÜR NEDİR?

Vikipedi: Hidrojen sülfür, renksiz, çürük yumurta kokusunda zehirleyici bir gazdır. 1796’da C. Louis Berthallet tarafından bileşiği meydana getiren elementler tâyin edildi. Formülü H₂S şeklindedir. Çok şiddetli zehir olan hidrojen sülfürün 10-5lik bir konsantrasyonda da kokusu hissedilebilir.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.