Papağanın erkek mi yoksa dişi mi olduğu nasıl anlaşılır? - Azınlıkça
Yaşam

Papağanın erkek mi yoksa dişi mi olduğu nasıl anlaşılır?

papagan 29

Papağanların erkek mi yoksa dişi mi olduğunu belirlemek pek kolay değildir. Ajanimo’dan Hande Celensu’nun haberinde “Papağanların Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?” sorusuna cevap veriliyor.

Bir papağan evlat edinmeyi düşünen ya da evlat edinmiş olan herkesin aklına gelen sorulardan biridir papağanların cinsiyeti nasıl anlaşılır? Ancak papağanların cinsiyetini anlamak kolay değildir, hatta çoğu zaman yetişkin olmalarına dek cinsiyetleri anlaşılamaz. Birçok kişi erkek sandığı papağanının dişi çıktığını, dişi sandıklarının ise erkek çıktığını görmüştür. Peki, papağanların cinsiyetini anlamak için neler yapılabilir?

Yumurtlayıp yumurtlamadığını takip edin

Papağanların cinsiyetini anlamanın en kesin yolu tabi ki yumurtlayıp yumurtlamadıklarını takip etmektir. Yalnızca Dişi papağanlar yumurtlar yani eğer bir papağan yumurtluyorsa bu dişi olduğu anlamına gelir. Çoğu papağan türünün cinsel olgunluğa ulaşması yaklaşık 3 yıl sürer ve dişiler olgunluğa ulaştıktan sonra yumurtlarlar.

DNA testi

Papağanlarda cinsiyet belirleme konusunda en güvenilir yöntemlerden biri de DNA testidir.  Dişi kuşların eşey kromozomları (WZ) farklı, erkek kuşlarınsa aynıdır (ZZ). Kuşların eşey kromozomlarındaki bir gen bölgesi moleküler biyoloji tekniklerinden biri olan PCR ile analiz edilir ve böylece papağanların cinsiyeti belirlenir. Elbette papağanların cinsiyetinin belirlenmesi için DNS testini her yerde yaptırmak mümkün değil, bulunduğunuz yerde bu işlemi yapan bir veteriner hekim ve klinik ya da kuş hastanesi yoksa papağanınıza DNA testi yaptıramayabilirsiniz.

Ötüş farkı cinsiyet belirlemeye yardımcı olabilir

Kuşların çoğunda dişiler daha sıradan bir ötüşe sahipken erkek kuşların ötüşü daha melodiktir. Bunun sebebiyse erkek kuşların dişileri ötüşleri ile etkileyip çiftleşmeye ikna etmeye çalışmalarıdır. Örneğin sultan papağanı cinsiyetini ayırt etmek için ötüş farkı işe yarayabilir. Sultan papağanlarının dişileri sıradan sesler çıkartırken erkekleri dişilerden belirgin biçimde daha melodik öterler. Yine de ötüş ile bir papağanın cinsiyetinin kesin olarak belirlenebileceği iddia edilemez tabi ki.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUYUN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et