Yıldırımın ne zaman ve nereye düşeceğini tahmin edebilen bilgisayar geliştirdiler - Azınlıkça
Yaşam

Yıldırımın ne zaman ve nereye düşeceğini tahmin edebilen bilgisayar geliştirdiler

yildirim 111

Batı Trakya’da da sık sık karşılaştığımız ve yıldırım düşmesi olarak bildiğimiz doğa olayı, ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Donanimhaber’den Gökhan G.’nin haberine göre bu tür istenmeyen hadiselerin önüne geçmek isteyen araştırmacılar, yapay zekâ temelli bir tahmin sistemi geliştirmişler.

Yıldırım düşmesi olarak bilinen ve çoğu zaman zararsız olan doğa olayı bazen istenmeyen ve ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Nadir görülen bu olaylar öncesi insanların tedbir alabilmesine olanak sağlamak isteyen araştırmacılar, yapay zekâ temelli bir sistem ile standart hava tahmin raporlarını bir araya getirerek bir çözüm üretmeye çalışmışlar.

Merkezi İsviçre’de bulunan Elektromanyetik Uyumluluk Laboratuvarı’nda görev yapan araştırmacıların geliştirdiği yöntem, hava tahmininde faydalanılan dört temel parametreyi kullanıyor. Atmosfer basıncı, hava sıcaklığı, bağıl nem ve rüzgâr hızının oluşturduğu bu değerleri kullanan sistem, kendini elde edilen veritabanı bilgileriyle eğitiyor.

İsviçre’de konuşlu 12 meteoroloji istasyonunun 10 yılı aşkın bir süreden beri topladığı verileri yıldırımların nereye ve ne zaman düştüğü ile ilgili tutulan kayıtları eşleştiren sistem, ne tür hava olaylarının yıldırım düşme hadisesiyle ilgili olduğunu analiz etmiş.

Araştırmacıların açıklamalarına göre söz konusu sistem, 30 km çapında bir alana düşme ihtimali bulunan yıldırımı 10 ila 30 dakika öncesinden %80 doğruluk oranı ile tahmin edebiliyor. Paylaşılan ifadeler, teknolojinin gelişmesiyle birlikte söz konusu rakamların da olumlu yönde artış göstereceği yönünde şekilleniyor.

HABERİN TAMAMINI KAYNAĞINDAN OKUYUN

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et