Karaciğere faydalı gıdaları ihmal etmeyin - Azınlıkça
Yaşam

Karaciğere faydalı gıdaları ihmal etmeyin

sebze

Yediklerimizi vücudumuzun kullanabileceği besin maddelerine çeviren, vücuttaki alkolü ve ilaç gibi zararlı maddeleri temizleyen karaciğer de tıpkı diğer organlar gibi farklı gıdalarla korunmaya muhtaç.

Diyaframın hemen altında olan ve sağ üst kısımda bulunan, 1,5 kilo kadar ağırlığındaki karaciğer, enzimleri ve proteinleri de üreten organ. Demir, yağ, şeker ve vitamin depolar.

Aşırı alkol tüketimi, katı yağlar, aşırı şeker ve tuz, kızarmış yiyecekler bu organ için çok zararlı.

İyi bakılmadığı taktirde, fazla şeker tüketimi karaciğeri yağlandırır bu da doku sertleşmesine neden olur.

Karaciğeri sağlıklı tutmak için bazı gıdaların sık aralıklarla tüketilmesi önemli. Onlardan ilki sarımsak. Karaciğerin fonksiyonlarını düzenleyen bu yiyecek, ezilerek tüketildiğinde ise iltihap sökücü özellik kazanıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, sarımsak karaciğeri temizler. 

Bir diğer gıda ise elma. 

İçerdiği lif nedeniyle elma, karaciğer için hayli yararlı. Kolesterolü düşüren ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan elma, hücreleri dış etkenlere karşı da koruyor.

Haberde, karaciğere faydalı gıdalar şöyle sıralandı:

Brokoli

Pişerken saldığı koku nedeniyle brokoli özellikle çocuklar ve bazı yetişkinler tarafından pek sevilmese de besin değeri bakımından oldukça zengin bir sebze.

Karaciğerin fonksiyonlarını olumsuz etkileyen zararlı maddeleri nötralize etmeye yarar.

Bitki kimyasalları bakımından zengin olması kolesterol ve tansiyon düşürücü, pıhtılaşma sorunlarını giderici etkide bulunmasını sağlar.

Limon

C vitamini içermesi nedeniyle limon suyunun da karaciğer için oldukça yararlı olduğu biliniyor. Küçük bir limon, günlük C vitamini ihtiyacının üçte birini karşılar.

Antioksidan özelliği sayesinde iltihap azaltıcı, hücre yaşlanmasına neden olan serbest radikallerin etkisini giderici, ayrıca vücudun glikoz işleme özelliğini geliştirici etkide bulunur.

Kahve

Günde iki üç fincan kahvenin fazla alkol ve sağlıksız beslenmenin yol açtığı zararlı etkilerden karaciğeri koruduğunu gösteren araştırmalar mevcut.

Karaciğer sağlığı açısından kaçınılması gereken maddeler ise alkol, şeker ve tuzdur.

Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.