Kafein tüketimi hamile kalmanıza zarar verir mi? - Azınlıkça
Yaşam

Kafein tüketimi hamile kalmanıza zarar verir mi?

kahve 384

Batı Trakya’da yoğun kahve içtiğimiz bilinen bir gerçek. Tabii kahvede kafein olduğu da gayet iyi biliniyor.

Posta’daki habere göre Op. Dr. Beyhan Badoğlu, “Obezite, adet düzensizliği, tiroid ve karaciğer hastalıklarının yanı sıra kafeinin doğurganlığa olan etkilerinden bahsetti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Beyhan Badoğlu, halk arasında kısırlık olarak bilinen infertilite rahatsızlığının altında birçok neden olabileceğine dikkati çekerek fazla kafein tüketimine ilişkin uyardı. Badoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kısırlık nedenlerine bakıldığında kadın ya da erkek kaynaklı olabildiğine işaret etti.

Kısırlığın kadına veya erkeğe ya da her ikisine birden ait olabileceği gibi yüzde 15’lik hasta grubunda tüm araştırmalara rağmen bir neden saptanmadığını belirten Badoğlu “Kadınlarda yaş 35’in üzerinde ise ve muayene geçmişinde kısırlıkla ilgili bulgular varsa araştırmaya vakit kaybetmeden başlanmalı. Her 100 çiftten 15-20’sinde görülen kısırlık yaş ilerledikçe daha sık görülür. Tek bir sebebe bağlı olabildiği gibi; birkaç faktörün erkek ya da kadın faktörlerinden birkaçının kombinasyonu ile de gerçekleşebilir” bilgisini verdi.

Kısırlık nedenleri genel olarak erkek ve kadınlar arasında yarı yarıya paylaşılıyor

Badoğlu, kadının yaşının ilerlemesi ile birlikte gebelik şansının ciddi bir düşüş izlediğini ifade ederek “Bu azalış özellikle 37 yaşından itibaren hızla kendini belli eder ve 40’lı yaşlara gelindiğinde ise yüzde 75’e varan infertilite kayıpları gözlenir. Bu açıdan 35 yaşını geçmiş ve 6 ayın üzerinde kısırlık problemi olan kadınların jinekolojik değerlendirmeleri geciktirilmeksizin yapılmalı. Erkeklerde yaşın infertiliteye etkisi kadınlarda olduğu kadar belirgin değil. Kısırlık nedenleri genel olarak erkek ve kadınlar arasında yarı yarıya paylaşılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUYUN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.