Araştırma: Çok akıllı olanlar neden zengin olamıyor? - Azınlıkça
Yaşam

Araştırma: Çok akıllı olanlar neden zengin olamıyor?

Araştırma: Çok akıllı olanlar neden zengin olamıyor?

Yeni yapılan son bir araştırma başarılı olmanın doğuştan gelen zekâya bağlı olmadığını gösteriyor.

Araştırmaya göre kişilik, başarı üzerinde IQ’dan daha büyük bir etkiye sahip sahip.

WebTekno’da yer alan habere göre yapılmış çok sayıda kamuoyu araştırması kişilerin gelirleriyle zeka seviyesi arasında yüzde 25 ile 50 arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. Veriler ikisi arasındaki korelasyonun yaklaşık yüzde 1 veya 2 oranında olduğunu gösteriyor.

Haberde “Çok zekiysen, neden zengin değilsin?” sorusuna yanıt aranıyor. Bilimin bu soruya verebileceği kesin bir yanıtın olmadığı belirtilen haberde, şans faktörüne dikkat çekiliyor.

Ekonomist James Heckman’a göre de bir diğer önemli faktör ise kişilik. Heckman, titiz, vicdanlı, sabırlı ve disiplinli insanların finansal başarıya daha kolay ulaştığını söylüyor. 

Heckman ve ekibi, İngiltere, ABD ve Hollanda’daki binlerce kişinin IQ puanlarını, test sonuçlarını, notlarını ve kişilik değerlendirmelerini içeren dört farklı veri setini inceledi. İnsanların sabıka kayıtlarını, vücut kitle indeksini ve yaşam memnuniyetlerini de mercek altına alan araştırmacılar, akademik başarının IQ seviyesi ile aynı çizgide olmadığını belirledi.

Ekonomist, başarının sadece doğuştan gelen becerilere değil, sonradan öğrenilen becerilere de bağlı olduğunu ifade ediyor.

Ekonomist James Heckman, 2000 yılında Nobel Ödülü alan bir isim, aynı zamanda Chicago Üniversitesi İnsani Gelişme Ekonomisi Merkezi’nin kurucusu olarak biliniyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.