İnsanlar da ayılar gibi kış uykusuna dalabilir mi? - Azınlıkça
Yaşam

İnsanlar da ayılar gibi kış uykusuna dalabilir mi?

İnsanlar da ayılar gibi kış uykusuna dalabilir mi?

Alman GSI Merkezi’ndeki Radyobiyoloji Kliniği Şefi Walter Tinganelli uzun uzay uçuşları için ‘ayı gibi kış uykusu’ tavsiyesinde bulundu.

Ay’a üs kurmak, 100 günlük bir macera… Mars’a gitmek, 500-1000 gün… Jüpiter’in uydusu Europa’ya seyahat ise 5000 gün… Yol uzun… İlk sorun yiyecek. Günde 3 öğünden hesaplarsak; Ay için 300, Mars için 1500-3000, Europa için 15000 öğün yiyecek gerekecek. Üstelik bu sadece bir astronot için…

Radyasyon ikinci sorun. İşte uzay yolculuğuna kafa yoran Dr. Walter Tinganelli’nin bir önerisi var. 1400 kişinin çalıştığı Almanya’daki GSI Merkezi’nin Radyobiyoloji Kliniği Şefi olan Dr. Walter Tinganelli ‘ayı gibi kış uykusu’ öneriyor:

“1960’larda yapılan deneylerde kış uykusuna dalan hayvanların radyasyona daha dayanıklı olduğu görüldü. Aynı şeyi insanlar için de düşünebiliriz. Uzay zaten insan için tehlikeli bir yer. Astronotu düşünün. Sürekli bilgisayar sesleri… Aileden, arkadaşlardan, Dünya’dan uzak kalma psikolojisi. En zoru da yerçekimsiz ortam ve radyasyon tehlikesi.”

YİYECEK, RADYASYON, KABİN BASINCINA ÇÖZÜM

“Galaktik kozmik radyasyon, Dünya’dan 300 kat fazla. Radyasyon bütün vücut hücrelerini hedef alır. Sonra hastalık ve kanser. Uzay gemisi dışında görev yapacak astronot için radyasyon büyük risk. Onun için kapalı ortamda kalması gerekir. O kadar gün… Kış uykusu radyasyona karşı koruyacaktır. Örneğin kış uykusundaki ayıların kas direnci, gece uykusundaki insandan daha fazladır.”

“Uzay gemisinde 3 astronot düşünün. Kış uykusundalar. Radyasyon tehlikesini sıfıra düşürdünüz. Yiyecek derdi yok; böylece uzay gemisinde ağırlık olmayacak. Yiyecek ağırlıktır, ağırlık da para! Kabin basıncı yaşanmayacak. Kemikleri zarar görmeyecek. Kas direnci kaybı yaşanmayacak.”

“İlaç destekli sentetik kış uykusu, astronotların yanısıra Dünya’daki insanların da ömrüne ömür katacak. Düşünsenize yılın 6 ayını kış uykusunda geçirecek olan bir insan, geçirmeyenden iki kat fazla uyuyacak!”

Dr. Walter Tinganelli’nin fikri uçuk gibi görünse de… her buluşun ihtiyaçtan doğduğu unutulmamalı…

KIŞ UYKUSUNA DALAN HAYVANLAR NELER?

  1. Sincap
  2. Ayı
  3. Yarasa
  4. Kaplumbağa
  5. Yabanarısı
  6. Amerika’da yaşayan ‘Jartiyen Yılan’ denilen ufak yılanlar
  7. Kirpi
  8. Salyangoz
  9. Lemur/Madagaskar maymunu
  10. Kuzey Amerika’ya özgü kurbağa (Rana sylvatica)
  11. Common poorwill (Kuzey Amerika’ya özgü kuş)
  12. Kokarca
  13. Geyik faresi

Kış uykusu, bazı hayvanların; yiyecek azlığı ve düşük hava sıcaklığı gibi kış koşullarından korunmak için girdiği uyuşukluk halidir. Kış uykusuna yatan hayvanların metabolizmaları yavaşlar, vücut sıcaklıkları azalır, nabızları düşer, soluk alıp vermeleri yavaşlar ve dışkılamaları durur.

HABERİN KAYNAĞI

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.