Abur cuburlar körlüğe yol açabilir - Azınlıkça
Yaşam

Abur cuburlar körlüğe yol açabilir

Annals of Internal Medicine’de yayınlanan yeni bir vaka raporuna göre, “yemek seçiciliği” genç bir hastanın kör olmasına yol açtı.

Vakayı inceleyen Bristol Üniversitesi araştırmacıları, kalıcı görme kaybını önlemek için, klinisyenlerin görme yetisinde açıklanamayan sorunlar yaşayan ve kötü beslenen hastalarda, vücut kitle indeksini (VKİ) önemsemeksizin besinsel optik nöropati hastalığını dikkate almasını öneriyor.
Besinsel optik nöropati, görme yetisi için önemli olan optik sinirde meydana gelen bir fonksiyon bozukluğu ve eğer erken yakalanabilirse tedavi edilmesi de mümkün. Ancak tedavi edilmemesi halinde, bu hastalık optik sinirde yapısal bir hasar oluşmasına ve körlüğe yol açabiliyor.

Bristol Tıp Fakültesi ve Bristol Göz Hastanesi’nde görevli klinisyen bilim insanları, ilk önce yorgunluk şikayetiyle pratisyen hekimini ziyaret eden ergenlik çağındaki bir hastanın vakasını incelediler. Hastanın beslenme ve görme durumu arasındaki ilişki bu ziyaretten çok sonrasına dek tespit edilemedi ve o noktaya gelindiğinde hastanın görme kaybı kalıcı durumdaydı.

Abur Cubur Tüketiminin Yaygınlaşması Hastalığın Daha Sık Görülmesine Neden Olabilir

Hasta yedikleri konusunda seçiciydi ama normal bir boya ve VKİ değerlerine sahipti. Ayrıca, kötü beslenmenin görünür bir işaretini taşımıyor ve herhangi bir ilaç da kullanmıyordu. Yapılan ilk testler hastada makrositer anemi olduğunu ve B12 vitamini seviyesinin de düşük olduğunu gösterdi ve bunlar B12 iğneleri ve beslenme tavsiyeleriyle tedavi edildi. Bir sene sonra hekimini yeniden ziyaret ettiğinde, hastada işitme kaybı ve görme bozukluğu belirtileri gelişmişti ama bunlar için bir neden bulunamadı. 17 yaşına geldiğinde, hastanın görüşü giderek kötüleşmiş ve sonuçta körlük noktasına ulaşmıştı. Yapılan tetkikler, hastada B12 eksikliği, düşük bakır ve selenyum seviyeleri, yüksek oranda çinko ve ciddi derecede düşük D vitamini ve kemik mineral yoğunluğu seviyeleri olduğunu gösterdi. Ortaöğrenim hayatına başladığından bu yana, hasta patates
kızartması, cips, beyaz ekmek ve işlenmiş et ürünleriyle beslenmişti. Hastalığı teşhis edildiğinde, görme kaybı kalıcıydı.

Araştırmacılar hastanın “abur cuburla” beslenmesinin ve kısıtlı miktarda vitamin ve mineral almasının besinsel optik nöropatinin başlamasına neden olduğu sonucuna vardı. Abur cubur tüketiminin yaygınlaşması nedeniyle bu hastalığın ileride daha sık görülür hale gelebileceğini söyleyen araştırmacılar, gittikçe popülerleşen vegan beslenmenin de, B12 eksikliğini önlemek için uygun gıda desteklerinin kullanılmaması halinde aynı soruna yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Ekip, her rutin klinik muayenede hastalara sigara ve alkol kullanımlarının sorulması gibi, nasıl beslendikleri hakkında da sorular sorulmasını tavsiye ediyor ve bu sayede besinsel optik nöropatinin gözden kaçırılmasının ya da teşhisin gecikmesinin önlenebileceğini ve tedavinin sağlanabileceğini belirtiyor.

KAYNAK

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et