Bulgaristan’da 1.800 yıllık spor fanatiğinin iskeleti keşfedildi - Azınlıkça
Yaşam

Bulgaristan’da 1.800 yıllık spor fanatiğinin iskeleti keşfedildi

Bulgaristan’da 1.800 yıllık spor fanatiğinin iskeleti keşfedildi

Bulgaristan’da burnu kırık bir güreşçi veya boksörün suratı gibi şekillendirilmiş 1.800 yıllık bir çömleğin yanında spor fanatiğinin iskeleti keşfedildi.

Bu muhteşem balsamaryum (merhem veya parfüm gibi sıvıları depolamak için kullanılan bir kavanoz) güneydoğu Bulgaristan’da (antik Trakya) bir mezarda bulundu.

Mezar, Roma İmparatorluğu’nun Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’yi kapsayan antik bir bölge olan Trakya’yı kontrol ettiği bir zamana kadar uzanıyor.

Pirinçten yapılmış balsamaryum, keçi sakallı ve kırılmış, çarpık ya da tamamen iyileşmemiş gibi bükülmüş görünen bir burnu olan bir adamı betimliyor. Adam muhtemelen bir panter veya leopar derisinden yapılmış bir şapka giyiyor.

Çarpık ya da bükülmüş bir burun gibi benzer özelliklere sahip olan balsamarium örnekleri, Roma İmparatorluğu’nun başka yerlerinde bulunmuş ve çoğu zaman boksör veya güreşçi betimleme olarak yorumlanmıştı.

Adam tarafından giyilen kedi şapkası, mitolojiye göre, Hercules’in savaştığı ve mağlup ettiği bir yaratık olan Nemean aslanına bir gönderme olabilir.

Arkeologlar, “Sporcunun şapkasının vahşi bir kedinin derisi olarak gösterilmesinin, sporcunun Hercules’e benzerliğini göstermesi ve bu şekilde, sporcunun sahip olduğu kahramanlık gücünü ve cesaretini ifade etmesi muhtemel.” diyor.

Spor taraftarı

Mezarda bulunan iskelet, yaklaşık 35-40 yaşlarında ölen bir erkeğe aitti. Kalıntılarla birlikte gömülü olarak, deriden ter ve kirleri temizlemek için kullanılan bir bıçak bulundu.

Bölgedeki kazıları yürüten arkeolog Daniela Agre, “Bizim görüşümüze göre, mezar profesyonel bir sporcunun değil, günlük yaşamında spor yapan Trakyalı bir aristokrat’a ait.” diyor.

Adamın mezarı, tümülüs adı verilen 3 metrelik bir yapay höyük içerisinde bulunan daha büyük bir mezar kompleksinin bir parçasıydı.

Agre, “Tümülüsün bir aile nekropolü olarak kullanıldığını ve ölen kişinin bu ailenin bir parçası olduğunu düşünüyoruz.” diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.