Saç ve kaş nezlesine dikkat edin - Azınlıkça
Yaşam

Saç ve kaş nezlesine dikkat edin

Saç ve kaş nezlesine dikkat edin

Havaların soğumaya başlmasıyla birlikte saç ve kaş derisinde sürekli kaşınma, yanma, batma hissi varsa, saçta dökülme yaşanıyorsa saç nezlesi olma ihtimaliniz yüksek.

Biyolog Mehmet Kandil

Sonbahar mevsiminde en sık rastlanan sorunlardan biri saç ve kaş derisi nezlesidir. Saç derisi ve köklerinde kaşınma, yanma ve iğne batması hissini veren bir tür rahatsızlıktır. Saç nezlesinin birden çok sebebi olabilir. Saçın sıkı şekilde toplanıp hava almasını önlemek, her gün kullanılan fön makinasının saç derisini kurutması ve jöle kullanımını fazlalaştırmak saç nezlesine neden olabilir. Aynı zamanda yıkanan saçın kurutulmaması, soğuk hava ve rüzgâra maruz kalması, saç derisi ve köklerinin zamanla üşüyerek nezle olmasına sebep olur ve bu durum saç diplerinde kaşıntı, yara ve dökülmelere yol açar.

Diğer adıyla ‘Prenses’ ya da ‘Rapunzel’ Hastalığı

Saç nezlesi erkeklere göre kadınlarda 3 kat daha fazla görülür. Halk arasında ‘Prenses’ ya da ‘Rapunzel’ Hastalığı olarak da bilinir. Bunun sebebi de kadınların daha uzun ve gür saçlara sahip olmasıdır. Tıpta, hastalık olarak belirtilmeyen saç nezlesinin tedavisi de bulunmamaktadır. Ancak oluşumuna yol açan sebeplere yönelik önlemler alınabilir. Saç uzun süre havasız bırakmamalı, bol jöle ve saçta kozmetik ürünler en aza indirgenmeli, yavaş taranmalı ve zorlanmamalıdır. Yıkanan saç kurutulmadan soğuk hava ve rüzgâra maruz bırakılmamalı, havlu ile kurutulmalıdır.

KAYNAK

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.