Solaklar daha mı zeki? Yeni araştırmanın sonuçları şaşırttı - Azınlıkça
Yaşam

Solaklar daha mı zeki? Yeni araştırmanın sonuçları şaşırttı

Senelerdir tartışılan solakların daha zeki olduğu iddiasına ilişkin olarak bu kez genetik bir bileşeninin bulunduğu yeni bir çalışma geldi.

Bu genetiğe sahip olanların daha iyi sözsel yeteneklere sahip ve daha düşük Parkinson hastalığı riski taşıdığını ortaya koyan çalışma, solaklarda daha güçlü dil yetenekleriyle bağlantılı olan lisanla ilişkili bölgelerde, beynin sol ve sağ yarım küresi arasında daha güçlü bağlantılar kurulduğunu söylüyor.

Independent Türkçe’nin hakemli bilim yayını Brain’den aktardığına göre, solaklıkla hassasiyet, “bıkkınlık duygusu” ve daha endişeli olmak gibi zihin sağlığıyla ilgili sıkıntılar arasında da “anlamlı pozitif bağıntı” bulunduğunun keşfedildiği ifade ediliyor.

Solaklık aileden bir genetik olarak tanımlanıyor.

Bunun kanıtlarından biri olarak ise, tek yumurta ikizlerinin aynı eli kullanıyor olma ihtimalinin çift yumurta ikizleri veya kardeşlerden daha yüksek olması gösteriliyor.

Araştırmaya göre bu sonuç, genlerin solak olmada etkisi olduğunu gösterse de solaklık tamamen kalıtımın bir sonucu değil. Önceki çalışmalar solaklığın yaklaşık yüzde 25 oranında aileden kalıtıldığını geri kalan yüzde 75’tense -bu faktörler bilinmezliğini korusa da- çevresel etmenlerin sorumlu olduğunu gösteriyor.

Raporda, solak bireylerin anlatımlarına şöyle yer veriliyor:

“Solak olmanın hayatım üzerinde somut bir etkisi bulunuyor. Çünkü bu durum pek çok konuda karşıma çıkıyor. Makas kullanmayı eziyetli, tükenmez kalem kullanmayı lekeli, enstrüman çalmayı kafa karıştırıcı ve raketli sporları (Bu tür sporlarda aşırı kötüyüm ancak raket kullanılmayan sporlarda da berbatım, dolayısıyla bunun solak olmamla bir ilgisi olmayabilir) daha zor yapıyor.

Belki de kişiliğimin, sağlığımın ve genel olarak fenotipimin derinliklerinde yatan sıkıntıların altında da solak olmam var. Güzel olansa bu bana, dersliklerde kalemi sağ elimle tuttuğumu varsayanlarla karşılaştığımda öfkelenmem için haklı bir sebep veriyor. Ben özelim! Annem bunu her zaman söylerdi ama artık bilim insanları da kanıtladı”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Bazı insanlar neden solaktır?

Solaklık, hareketlerde, ince işlerde ve görsel, işitsel algılamalarda kendiliğinden vücudun sol yarısının kullanılmasıdır.
Devamını oku...