Çarşaflar yıkanmayınca olanları duyduğunzda ağzınız açık kalacak - Azınlıkça
Yaşam

Çarşaflar yıkanmayınca olanları duyduğunzda ağzınız açık kalacak

Çarşaflar yıkanmayınca olanları duyduğunzda ağzınız açık kalacak

Çarfaşlarınızı yıkamadığınızda olanları duyduğunuzda hayretler içinde kalacaksınız.

Çamaşır makinelerinin pek de popüler olmadığı yıllarda, çarşafların beyazlığı ve çamaşır suyunda kaynatılıp kar beyaz haliyle balkonlarda gerili iplere asılarak kurutulması bir döneme damga vuran rutinlerdendi.

Hatta komşular ‘kimin çarşafı daha beyaz’ yarışına girer, sararan çarşaflar konu komşunun görebileceği yerlere asılmazdı.

O devrin üzerinden çok zaman geçti ve çamaşır makineleri ile birlikte renkli çarşaf modası da hayatımıza girdi.

Hatta çarşaflar renklendikçe kir de görünmez ve çarşafların yıkanma süreçleri uzar oldu.

Ancak uzmanlarına göre, çarşaflar haftada bir yıkanmalı. Business Insider‘a bu konuda bilgi veren bir bilim insanı, çarşafların yıkanması geciktikçe ortamın bir ‘bakterilerin botanik parkı’na dönüşeceğini belirtti. 

New York Üniversitesi mikrobiyologu Philip Tierno, yastıkların 16 tür mantar taşıyabileceğini kaydetti. Buna, yatak ile yastık arasında geçişken olan mantarlar dahil değil.

Yatağınızı mikroskobik canlılarla paylaşmak korkutucu gibi görünebilir çünkü hastalanma riskinizi arttırırlar. Zamanla, insan vücudundaki tükürük ve ter kaynaklı bakteriler bir süre sonra polen, hav ve ev tozu akarları ile güçlerini birleştirirler ve sizi kuşatırlar. Ve bu bakterilerle sarmaş dolaş yaşamaya başlarsınız. 

Sözkonusu bakteriler, alerjik reaksiyona, burun akıntısına, burun çekmeye ve alerjiye neden olur. 

Tierno, “Sokakta bir köpek pisliğine dokunursanız elinizi yıkarsınız. Yatağınızla benzerlikleri düşünün. Yatağınızda neler olduğunu görseniz muhtemelen, ‘burada uyumak istiyor muyum’ diye kendinize sorardınız” yorumunu yaptı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et