Mikrodalgada asla ısıtmamanız gereken 7 yiyecek - Azınlıkça
Yaşam

Mikrodalgada asla ısıtmamanız gereken 7 yiyecek

Mikrodalgada asla ısıtmamanız gereken 7 yiyecek

Yiyeceklerinizi mikrodalgada ısıtmak acaba ne kadar güvenli?

Dün gece yemeğe çıktığınızı varsayalım. Muhtemelen yiyemediklerinizi eve getirip buzdolabına koymuşsunuzdur. Ama ambalajlarını açıp mikrodalgada ısıtıp yemeden önce bazı yiyeceklerin ısıtıldığında zehirli olabileceğini bilmelisiniz.

Taze taze hazırladığınız yemeğiniz ne kadar lezzetli ve sağlıklı olursa olsun, mikrodalgada ısıttığınızda besin değerlerini kaybedebilir ve hatta değişerek zehirlenmenize yol açabilir.

1. Mantar

İster çorbası olsun ister kızarmış olsun, mikrodalgada veya ocakta mantarı sakın ısıtmayın. Isıttıktan sonra mantarın görünümünde bir değişiklik olmasa da içeriğinde değişiklikler oluyor. Hatta tadı da değişebilir. Protein yapısındaki değişim midenizin bozulmasına sebep olabilir ve bu işlem sonunda mantar besin değerini kaybeder.

2. Yumurta 

Aynı mantar gibi yumurta da ısıtıldığında yapısı değişen proteinlerle doludur. Yapısı değişen bu proteinler sindirim sisteminize zarar verebilirler. Yumurtalar mikrodalganın yüksek sıcaklığına maruz kaldığında zehirli olabilirler. Fakat artan tüm çorba ve soslarınızı atmak zorunda değilsiniz. Yumurta, hazırladığınız yemeğin diğer malzemelerinden birisi ise mikrodalga da ısıtmak sakıncalı olmaz. Fakat artan bir omlet, haşlanmış yumurta veya yumurta kavurmasını ısıtmak isterseniz sağlığınıza zarar verebilirsiniz. Aynı zamanda ısıtıldıktan sonraki tadını aldıktan sonra yiyebileceğinizi düşünmüyoruz çünkü oldukça tadı kötüleşiyor. Ancak önceden pişirilmiş yumurtayı ısıtmak zorunda kaldığınızı düşünelim. Amerikan İlaç Grubu (FDA) araştırmalarına göre yeniden ısıtılmış yumurtanın iç sıcaklığının en fazla 73,8 ° C  ulaşmasını öneriyor. Ancak mikrodalgalar sıcaklığı eşit olarak dağıtmadığından yumurtayı mikrodalga da ısıtmak yerine tavada veya fırında ısıtmak en iyi tercih olacaktır. FDA aynı zaman da çiğ yumurtayı ocakta kaynatmak yerine mikrodalga da pişirmenin çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Fakat bu tehlike mideniz için değil yumurtayı mikrodalgadan çıkardıktan sonra mikrodalga patlayabilir ve cildinizde yanıklara neden olabilir…

3. Pirinç Pilavı

Pirinç pişirilse bile kaynayan su bakterileri öldürmez. Pilav oda sıcaklığında soğuduktan sonra bakteri sporları üreyebilir ve pilavı ısıtmak bakterilerin canlı kalmasını sağlar. Pilav oda sıcaklığında ne kadar uzun süre kalırsa, içinde zararlı bakterilerin oluşma riski de o kadar fazladır. Eğer önceden pişirilmiş ve oda sıcaklığında soğumuş pilavınızı ısıtarak yemeye karar verdiyseniz. Sonuçlarında geçici olarak ishal veya hazımsızlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz.

4. Anne Sütü Veya Mama  

Normal kutu sütlerini ısıtabilirsiniz ancak anne sütünü asla mikrodalgada ısıtmamalısınız. Birçok anne sütünü sağıp buzdolabında saklamayı sever, seyahata çıktıklarında yada bebeğini bakıcıya bıraktıklarında çok kullanışlı olur. Ancak düzensiz ısı dağılımı sütün yer yer aşırı ısınmasına neden olur ve sütü içen zavallı bebeğin ağzını yakabilir. Aynı zamanda anne sütünü, plastik bir şişe veya biberonda ısıtırsanız kanserojenler meydana çıkabilir. FDA’ya göre; anne sütünün veya mamanın buzu çözülmeli daha sonra ocakta bir tencerede ısıtılmalı.

5. Tavuk veya İşlenmiş Et

Aynı mantar gibi, tavuğu da ısıtmak protein bileşenlerini değiştirebilir ve sizi hasta edebilir. Diğer etlerin (mesela dana etinin) aksine, tavuk yüksek miktarda protein içerir. Bu yüzden tavuğu mikrodalgada ısıtmak kötü bir fikirdir. Ancak tavuğu mikrodalgada ısıtma konusunda ısrarcıysanız, sağlığınıza zarar vermeden tavuğu daha düşük bir ısıda süreyi de uzatarak ısıtabilirsiniz. Mikrodalgada ısıtıldığında zararlı bir yiyeceğe dönüşen tek et tavuk eti değildir. İşlenmiş etlere market raflarında daha uzun süre dayanmaları için çeşitli kimyasal koruyucular eklerler. Bu işlenmiş etlerin çoğunu mikrodalgada ısıttığınız da kolesterol oksitlenmesi gibi kimyasal değişimler geçirebilirler. Tarım ve gıda kimyası dergisinde yayınlanan  işlenmiş etlerin yeniden ısıtıldığında gerçekleşmesi kolesterol oksitlenmesi sonucunda koroner arter hastalığına yol açtığı öğrenildi. Yeniden ısıtmak istediğiniz etin, işlenmiş olup olmadığından emin değilseniz tedbiri elden bırakmamak ve ertesi günü soğuk yemek en iyisidir. Mesela eti doğrayın ve salatanıza ekleyin, daha sağlıklı bir öğün yemeği olacaktır.

6. Patates

Eğer patatesleri pişirdikten hemen sonra doğruca buzdolabına koyarsanız, ısıtmak güvenli olacaktır.Ancak Pişirdikten sonra bir süre oda sıcaklığında bekletirseniz, içinde botulizm olarak bilinen ve oldukça nadir görülen bir bakterinin türeme olasılığı daha yüksektir. Bu bakteri, patatesler oda sıcaklığında kaldığı sürece çoğalabilir. Patatesleri pişirdikten sonra hemen hava almayan bir kapla buz dolabına koymadığınız sürece tekrar ısıtmamanız daha iyi olacaktır.

7. Kereviz, Ispanak ve Pancar 

Bu 3 sebzenin ortak noktaları nitritlerinin yüksek olmasıdır. Nitritler, pişirildikten sonra soğuyarak daha sonra tekrar ısıtıldığında kanserojen maddeye dönüşürler. Avrupa Gıda Bilgi Konseyine göre nitritler, kanınızdaki hemoglobinin vücudunuza gerekli olan oksijeni taşımasını engelleyebilirler. Nitritler yetişkinler için de tehlikelidir ancak 0 ila 6 aylık bebekler için aşırı derecede tehlikeli olduklarını bilmek çok önemlidir. Bu bebekler nitritli yiyecekleri yedikleri taktirde ölümcül olabilen “mavi bebek sendromuna” yakalanabilirler. Aynı zamanda fazla su tüketilmesi sonucunda da aşırı nitrit alınır. Mavi bebek sendromu;  en yaygın sebebi kalpteki dört farklı bozukluğun kandaki oksijen seviyesini azaltmasına sebep olan, kalıtsal bir kalp hastalığı olan Tetragoly of Fallot’tır. Aşırı nitrit de mavi bebek hastalığına sebep olabilir

8. Ucu Sivri Olan Şeyler…

Dr. Timothy Jorgensen’e göre, mikrodalga da kürdan gibi ucu sivri ve keskin olan herhangi bir şeyin mikrodalgada ısıtmak yangına sebep olabilir. Mikrodalgada artakalan bir sandviçi ısıtmadan önce, sandviçinizin içinde kürdan varsa çıkarmayı unutmayın! Ucu keskin olan şeylerin yanında mikrodalgaya asla metal bir şey de koymamalısınız.

Siz hiç mikrodalgada ısıttıktan sonra yediğiniz yemek sonucu zehirlendiniz mi? Başka insanların aynı şeyi yaşamamaları için okurlarımız ve bizimle tecrübelerinizi yorumlarda paylaşır mısınız?

KAYNAK

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.