İklim değişikliği özellikle yoksulları vuracak: İşte nedeni - Azınlıkça
Yaşam

İklim değişikliği özellikle yoksulları vuracak: İşte nedeni

İklim değişikliği özellikle yoksulları vuracak: İşte nedeni

Maalesef bazı zengin ülkelerin ise bu sayede daha da yüksek gelirler elde edeceği gibi tahminler yapıyor.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, küresel ısınmanın zaten küresel eşitsizliği arttırdığını ortaya çıkardı. Oluşan daha yüksek sıcaklıklar, çoğu yoksul ülkede, diğer ülkelerden daha düşük bir ekonomik verimle sonuçlanırken, daha zengin ülkeler aynı derecede zarar görmedi ve potansiyel olarak bundan fayda sağlayabildirler.

Bangladeş ve Sahra altı Afrika ülkeleri bundan zarar görenler arasında. Araştırma, 2100 yılına kadar en fakir ülkelerdeki ortalama gelirin, iklim değişikliği olmadan elde edebileceklerinden %75 daha düşük olacağını ve bazı zengin ülkelerin ise bu sayede daha da yüksek gelirler elde edeceği gibi tahminler yapıyor.

Ayrıca sorunlar, tam olarak ulusların sınırları içinde de kalmayacak. Kuraklık ve kıtlık hali hazırda Guatemala, Honduras ve El Salvador’daki aileleri ABD’ye göç etmeye zorluyorlar. Bir ‘Dünya Gıda Programı’ çalışması, Orta Amerikalı göçmenlerin neredeyse yarısının ‘gıda güvensiz’ olduğunu buldu.

Şimdi, verilere dayanan gerçekçi bir tahmin; bu yüzyıldaki 4°C’lik bir artışın, ABD ve Çin’e en az 300 milyon mülteci üreteceğini ve şehirleri nüfusa boğacağını söylüyor. Artık herkes açıkça görüyor ki, bu göç alacak ülkelerin çıkarına olacak şey, üretilen sera gazlarını azaltmak ve küresel ısınma ile şimdiden mücadele etmektir. Aksi takdirde, gelecekte büyük göç akınları mücadele etmek zorunda kalacaklar. Tabii ki en büyük sorunu da göç edenler, yani fakirler yaşayacak.

KAYNAK

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.