Hollanda’da otobüs duraklarına arı yuvası yerleştirdiler - Azınlıkça
Yaşam

Hollanda’da otobüs duraklarına arı yuvası yerleştirdiler

Hollanda’da otobüs duraklarına arı yuvası yerleştirdiler

Hollanda, Utrecht şehrini 2040 yılına kadar sürdürülebilir bir şehir haline dönüştürmeyi planlıyor.

Bu hareket kapsamında otobüsleri elektrikli otobüslerle değiştirme sürecinde ve bisiklet yolları boyunca güneş panelleri döşemeyi planlıyor. Ancak bu proje kapsamındaki en ilginç yenilik otobüs duraklarına yapıldı. Utrecht şehrindeki 316 otobüs durağı arı tozlaşmasını desteklemek için yeşil çatı ile dekore edildi.

Hollanda’daki 358 arı türünün yüzde 56’sının nesli tükeniyor. Şehir, otobüs duraklarını yeşil bitki alanlarına dönüştürerek tozlaşmayı ve arıların üremesini desteklemeyi amaçlıyor. Çatılara sık bakım gerektirmediğinden dolayı damkoruğu bitkisi yerleştirildi. Ayrıca yeşil çatı otobüs durakları yağmur suyunu depolayacak, hava kalitesini iyileştirecek ve yaz aylarında soğutma sistemi olarak kullanılacak.

Öte yandan 20 metrekareden fazla çatısı olan kişilere ödenek sunan devlet böylece şehirde yaşayanların kendi çatılarını yeşil çatılar haline getirmeleri için teşvik edecek. Arıların çoğalması dünya ekolojisi için çok önemli. Dünyadaki insan tüketimine yönelik üretilen mahsüllerin yaklaşık yüzde 75’i tozlaşma yapan canlılara bağlı. Ancak, tarımsal uygulamalardaki değişiklikler arılar gibi birçok tozlaşma yapan canlıların hayatını tehlikeye atıyor. Bu sebeple Hollanda’daki arılara yönelik girişim diğer ülkelere de örnek olacak nitelikte.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.