Aknelere cilt değil depresyon yol açıyor - Azınlıkça
Yaşam

Aknelere cilt değil depresyon yol açıyor

Aknelere cilt değil depresyon yol açıyor

Deri ve zihin arasında önemli bir ilişki bulunuyor. Akneleri cilt değil depresyon yapıyor. Akne, depresyonu tetikliyor.

Stres, akne gibi deri hastalıklarını artırırken, deri hastalıkları da ruhsal problemlere yol açıyor. Aknesi olan hastaların, önemli ruhsal hastalıklarla da karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, gerektiğinde uzman yardımına danışılması hakkında uyarıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, deri ve zihin arasındaki ilişki hakkında önemli bilgiler verdi.

Deri ve zihin arasında iki yönlü bir ilişki var

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, deri ve zihin arasında iki yönlü bir ilişki olduğunu belirterek, “Stres akne gibi deri hastalıklarını artırırken aynı zamanda akne gibi deri hastalıkları depresyon ve kaygı bozukluklarına yol açmaktadır” dedi.

Akne, depresyonu tetikliyor

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, İngiltere’de yapılan bir çalışma hakkında şu bilgileri verdi:

“İngiltere veri tabanı kullanılarak yapılan çalışmada araştırmacılar; 134 bin 427 aknesi olan kadın ve erkek ile 1 milyon 731 bin 608 aknesi olmayan kişileri 15 yıl boyunca takip etti. Hastaların çoğunun çalışmanın başlangıcında 19 yaş altında olduğu gözlendi (Yaş aralığı 7-50). 15 yıl süresince aknesi olanlarda Majör depresyon gelişme oranı %18.5, olmayanlarda ise %12 olarak belirlendi. Tedaviye başlanılan ilk yıl içinde ise aknesi olanlarda depresyon oranı %63 ile en yüksek düzeyde gözlendi. Aknesi olan kişiler; kadın, genç, sigara içmeyen ve yüksek ekonomik düzeyde olan kişilerdi. Ayrıca, bu kişilerde obezite ve alkol kullanma oranları da daha düşük bulundu.”

Akne, yalnızca bir cilt problemi değil

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Aknesi olan hastalarda sadece bir deri kusuru veya leke problemi yoktur bu durum önemli bir ruhsal hastalığı empoze etmektedir ve dikkat edilmelidir. Gerektiğinde uzman yardımına başvurulmalıdır.”

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.