İki üniversite öğrencisinden ‘çakma’ iPhone’lar ile 1 milyon dolarlık kazık! - Azınlıkça
Yaşam

İki üniversite öğrencisinden ‘çakma’ iPhone’lar ile 1 milyon dolarlık kazık!

iphone telefon

Apple’ın müşteri koruyucu değişim programları firmaya pahalıya patladı. Üniversite öğrencisi iki Çinli genç, çakma iPhone’lar ile değişim talep ederek 1 milyon dolara yakın kâr elde etti.

Teknoloji devi Apple, müşteri koruma programı çerçevesinde arızalı cihazları yenisiyle değiştiriyor veya para iadesinde bulunuyor. Ancak ABD’de üniversite öğrencisi iki Çinli, çakma iPhone’lar ile değişim talep ederek şirketi 1 milyon dolara yakın zarara uğrattı.

Donanımhaber’in aktardığı habere göre öğrenciler tarafından kullanılan taktik, Çin’den getirilen çakma iPhone modelleri ‘açılmıyor’ diyerek Apple servisine götürüp değiştirmek şeklinde oldu. Taktik bir süre işe yaradı.

Sonrasında öğrenciler tarafından Çin’den binlerce çakma iPhone getirildi ve servise gönderildi. Telefonların açılmadığını söyleyerek servise giden zanlılar, Apple’dan değişim talep etti.

Firmanın müşteri destekleyici politikası sebebiyle hemen değiştirilen iPhone’lar, firmaya toplamda tahminen 895.800 dolarlık zarar verdi.

Oregon State University bünyesinde mühendislik eğitimini yeni tamamlayan Yangyang Zhou, iddiaya göre sahte iPhone’ları Çin’den getirmekle yükümlüydü.

Onun arkadaşı Quan Jiang, aynı şekilde mühendislik eğitimini Linn Benton Community College bünyesinde devam ettirirken Zhou’nun getirdiği telefonları Apple’a çevrimiçi yollardan ya da bizzat mağazaya giderek değişim talep ediyordu.

Gerçek iPhone’lar ardından Çin’e postalanıyordu ve satılıyordu. Satışlardan elde edilen gelir, Çin’de Jiang’ın annesine aktarılıyordu ve anne bu parayı Jiang’ın ABD’de kullandığı hesaba gönderiyordu.

Tutanaklara göre Jiang da Zhou da telefonların çakma olduğunu bilmediklerini iddia ediyor. Her ikisi de şuan için tutuksuz yargılanıyor fakat Jiang GPS ile sürekli takip altında tutuluyor. Zhou ise yasa dışı ithalattan, çakma malların yasa dışı satışından ve dolandırıcılıktan yargılanıyor.

Güvenlik güçlerinin açıklamasına göre bu dolandırıcılık yönteminin işe yaramasının temelinde Apple Store çalışanlarının açılmayan telefonun orjinalliğini doğrulayamamaları yatıyor. Bu süreçte müşteri hâlâ garantisinin sürdüğünü iddia ettiğinde değişim programı aktive ediliyor ve görünüşe göre Apple herhangi bir fatura sorgulaması da yapmıyor.

Jiang iddiaya göre toplamda 3 bin 69 garanti talebinde bulundu ve Apple bin 493 değişimi onaylayarak iPhone teslimatını yaptı. Cihaz başı tahmini 600 dolarlık zarar, yaklaşık 900 bin dolar olarak hesaplandı.

2017 yılının Haziran ve Temmuz aylarında Apple, Jiang’ın kayıtlı adresine sahte iPhone ihracatı yapıldığının bilgisine sahip olduklarına dair uyarı gönderdi. Jiang bu uyarılara herhangi bir cevap vermemişti.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUYUN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.