Mavi parlak yumurta yapan kuş - Azınlıkça
Yaşam

Mavi parlak yumurta yapan kuş

Mavi parlak yumurtalı kuş

Libya’da çevre alanında eğitim veren uzman kimseler, ülkenin Sirte kentindeki (başkent Trablus’un 450 km doğusunda) bir bahçede kahverengi bir kuşun mavi parlak yumurtasını buldu.

Sirte kentindeki Genel Çevre Heyeti Direktörü Salih Drayak konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Sirte kentindeki bir bahçede Jungle Babbler olarak bilinen, Libya ve Mağrip ülkelerinde yaşayan orijinal bir kuş yuvası bulunduğunu ifade etti.

Şarku’l Avsat’a açıklama yapan direktör, kuşun ülkenin kuzeybatı bölgelerinin yanı sıra Tunus, Cezayir, Fas, Moritanya ve bazı Orta Afrika ülkelerinde yaşadığını ancak ilk kez Sirte’de görüldüğünü söyledi. Drayak açıklamasında, Sığırcıkgiller (Starling) ile Kızılgerdan (Robin) gibi kuşların da türlerinin mavi yumurta bıraktıklarına değindi.

Genel Çevre Heyeti Direktörü önceki gün Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, birkaç ağacın dalına monte edilmiş küçük kameralar sayesinden Jungle Babbler kuşunu gördüklerini belirterek, yuvanın bulunduğu ağaca yerleştirilen kamera sayesinde kuşun yaklaşık 5 mavi renkte yumurta bıraktığını açıkladı.

25 cm uzunluğunda olan kuşun, 5 ila 10 arasında değişen gruplar halinde yaşadığı belirtilirken, yuvalarını ağaçlar üzerine inşa ettikleri ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Jungle Babbler türü kuşun daha önce Turdoidedes cins olduğu belirtilirken, 2018 yılında yapılan kapsamlı bir çalışmanın ardından kuşun Argya cinsi olduğunun tespit edildiği ifade edildi.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.