Stres azaltıcı 8 yiyecek - Azınlıkça
Yaşam

Stres azaltıcı 8 yiyecek

Stres azaltıcı 8 yiyecek

Stres günümüzde pek çok kişinin baş etmesi gereken bir sorun haline geldi. Hayatımızın temposu gün geçtikçe daha da artıyor ve bu da strese neden oluyor.

Stresi azaltmak için uzmanlar doğa yürüyüşleri, spor yapmak gibi çeşitli önerilerde bulunuyor. Yiyeceklerin de stres azaltıcı özelliği bulunuyor.

Hürriyet’te yer alan haberde Diyetisyen Şevval Aksu’nun tavsiyesiyle stres azaltıcı 8 yiyecek sıralanıyor:

1. Siyah Fasülye

Yüksek miktarda magnezyum içermektedir. Magnezyum ise; merkezi sinir sisteminde büyük rol oynamakta ve vücut ile beynin rahatlamasını sağlamaktadır. Yapılan çalışmalarda magnezyum eksikliği ile stres ilişkili bulunmaktadır. Yaptığınız çeşitli salataların içerisine ekleyebileceğiniz gibi et veya tavuklarınıza ekleyip sote yemek olarak tüketebilirsiniz.

2. Kinoa

Diğer tam tahıllar gibi B vitamini açısından zengin bir besindir. B vitamini ise; beyin fonksiyonu,duygu durum ve stres yönetimi açısından kritik öneme sahiptir. Özellikle tiyaminin anksiyete seviyelerini iyileştirmede, pridoksinin ise; serotonin, GABA gibi anksiyeteye etkisi olan hormonlar üzerinde etkili olduğu bulunmaktadır. Kinoayı tuzsuz bir şekilde haşlayarak salatalarda veya süt ve meyvelerle kahvaltıda rahatlıkla tüketebilirsiniz.

3. Yulaf

Yulaf gibi kompleks karbohidrat tüketimi serotonin düzeylerinin arttırılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca içerdiği yüksek lifte kan şekerinizin hızlı pik yapmasını engellemektedir. Kahvaltıda sütle veya yoğurtla tüketebilirsiniz.

4. Kefir

Fermente süt ürünleri probiyotik alımı açısından en iyi kaynaklardır. Probiyotiklerde bağırsak bakterilerini iyileştirerek beyin- bağırsak ekseni yoluyla stresin düzelemesine fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda bağırsak florasının onarılması beyin serotonin düzeylerinin arttırılmasına yardımcı olmaktadır. Haftada en az 3 gün kefir tüketmeyi ihmal etmeyin

5. Somon Balığı

İçerdiği omega-3 yağ asidi stres hormonlarının negatif etkilerinin azaltılmasında yardımcı olmaktadır. Haftada en az 2-3 kez balık tüketmeyi ihmal etmeyin.

6. Kabak Çekirdeği

Stres ve anksiyeteyi azaltan çinko açısından zengin bir besindir. Yapılan bir çalışmada çinkonun GABA ve glutamat gibi nörotrasmitterler ile ilişkili olduğu bulunmaktadır. Her gün 1 avuç ara öğünde tüketilebilir.

7. Yaban Mersini

Yaban mersini ve diğer böğürtlegillerin içerdiği antioksidanlar ve diğer besin bileşenleri stres-kaynaklı serbest radikallerle savaşarak vücudun stres kaynaklı verdiği cevabı iyileştirmektedir. Yaban mersini, ahududu veya böğürtleni en-az haftada 3-4 gün mutlaka tüketin.

8. Bitter Çikolata

Psikoaktif iyi hissettiren anandamit, rahatlatma ve öforik his sağlayan PEA benzeri birçok bileşen içermektedir. Aynı zamanda içeriğindeki magnezyumda aynı etkiyi vermektedir. Günde %70-80 arası bitter çikolatayı ara öğünlerinizde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Haberde okuyuculara anti-stres çayı tarifi de aktarılıyor:

Malzemeler:  50 gr papatya, 50 gr limon melisa, 30 gr meyan kökü, 20 gr yeşil çay.

Yapılışı: Üstte yazan karışımı aktarda yaptırın ve bir miktar parçalattırın. 1 kupa sıcak suya 1,5 çay kaşığı gelecek şekilde 8 dk ağzı kapalı demleyin. Gece yatmadan 2-3 saat önce tüketebilirsiniz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.