Kış aylarının yeni salgını: Mide gribi - Azınlıkça
Yaşam

Kış aylarının yeni salgını: Mide gribi

mide gribi

Kış mevsimi pek çok hastalığın da habercisi. Özellikle de nezle ve grip gibi solunum yollarını etkileyen hastalıkların. 

Grip denilince akla ilk gelen tıkanık burun, öksürük ve burun  akıntısı olsa da bu tür belirtiler sadece üst solunum yolları rahatsızlıkları ile sınırlı değil. 

Mide de grip olabiliyor. Hatta bulaşabilen bir hastalık mide gribi. 

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, bu hastalığa Norovirüsün sebep olduğunu belirtiyor ve havaların soğumasıyla değil kapalı, kalabalık ortamlarda yakalanılan bir hastalık olduğunu belirtiyor. 

Herkese bulaşma riski olan hastalık en çok büyük çocukları ve yetişkinleri etkiliyor. Mide bulantısı, kusma, ishal, karın krampları, karın ağrısı ve ateş gibi semptomlar gösteren hastalığın şiddeti iki gün sürebiliyor.

Bu hastalığa yakalanmamak için verilen tavsiyeler ise şöyle;

Kalabalık ortamlarda, toplu taşıma alanlarında vakit geçirdikten sonra mutlaka eller
yıkanmalıdır. Aynı zamanda virüsü taşıyan kişilerin eşya, giysi ve araç gereçlerinin kullanılması durumunda da kolaylıkla hastalık geçişi olabilir. Virüsün bir diğer bulaşma aracı ise su ve gıdalardır.Çünkü virüs, ısıya ve klorlamaya karşı nispeten daha dirençlidir. Bu durumda içme suyu, havuz suyu, sebze ve meyveler yoluyla hastalığın bulaşması kolay olacağından çok dikkatli olmakta yarar vardır.

Mide gribine yol açan rotavirüsüne karşı aşı geliştirilmesine karşın en önemli hastalık sebebi olan norovirüsleri değişik antijenik tipleri olması nedeniyle herhangi bir aşısı yoktur. Bu noktada en önemli tedavi şekli bol bol sıvı tüketerek virüsün boşaltım yoluyla vücuttan atılmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra oluşan sıvı kaybını gidermek için serum desteği sağlanabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et