Ayda bitki yetiştirmeyi başaran ilk ülke oldu - Azınlıkça
Yaşam

Ayda bitki yetiştirmeyi başaran ilk ülke oldu

Ayda bitki yetiştirmeyi başaran ilk ülke oldu

Geçtiğimiz günlerde Ay’ın karanlık yüzüne inen Çin ,Chang’e 4 ‘de pamuk tohumu yeşertmeyi başararak; başka bir dünyada hayat formu yetiştiren ilk ülke oldu . Bu uzay tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı oluyor.

Chang’e 4  pamuk tohumları, kolza tohumu, patates ve arabidopsis tohumlarını aya taşıyarak biyosfer deneyinin bir parçası olarak götürdü. Ayrıca uzay aracında meyve sineği yumurtaları ve bazı küfler var.

Araştırmanın baş bilim insanı Liu Hanlong, uzay kaşifinden gelen fotoğrafta pamuk, kolza ve patates tohumlarının yeşerdiğini ve iyi büyüdüğünü de belirtti.

Bütün organizmalar ekstrem sıcaklıklardan ve radyasyondan korunacak şekilde özel yalıtılmış bir odacıkta tutuluyor. Deneyin amacı uzayda bitkilerin nasıl yetiştirileceğini öğrenerek, ayda insanlar için bir yer kurmaya yardım etmek.

Bu 6 organizma küçük bir ekosistem oluşturuyor; bitkiler oksijen üretirken ve meyve sinekleri için de besin sağlayacaklar. Maya ise sinek artıkları ve ölü bitkileri işleyerek bir diğer besin kaynağı sağlayacak.

Gelecekte insan yerleşimi için patatesler yiyecek, kolza tohumları yağ sağlayabilir.Pamuk ise giyecek yapımında kullanılabilir.

Daha öncesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda salatalık , marul gibi bitkiler yetiştirilmişti. Ayrıca bir alg türünün uzay istasyonunun dışında 530 güne kadar yaşayabildiği gözlenmişti.

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2190704-first-moon-plants-sprout-in-chinas-change-4-biosphere-experiment/

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et