Midye yerken dikkat edilmesi gerekenler - Azınlıkça
Yaşam

Midye yerken dikkat edilmesi gerekenler

Midye nereden toplanır? Midye zararları neler? Bu ve daha fazla sorunun cevabı içeriğimizde.

Öncelikle her midyecinin midyesi yenmez. midyeler bulundukları yere göre boy atarlar. aranızda dalış yapanlar biliyordur, bi kayalığın güneye bakan cephesindeki midyeler ile kuzeye bakan cephesindeki midyeler arasında 3 hatta 4 kat boy farkı olabiliyor. bunun sebebi süzüntü miktarıdır. çok fazla akıntının olduğu bölgelerde süzüntü fazla olacağından midyeler boylanır poslanır. ve bir o kadar süzer..

Midyeler denizin çöpçüleri gibidir. sudan süzdükleri besin ve moleküler çaptaki ürünleri bünyelerine alır. bazısını atar, bazısını atamaz. atamadığı şeyler ise ağır metallerdir. aslında bakarsanız ağır metalleri hiç bi canlı bünyesinden atamıyor. bu nedenle yaşamını bişeyleri filtreleyerek geçiren canlıları yememenizi tavsiye ederim.

Malumunuz denizlerimiz kirli.. özellikle liman bölgeleri. bu bölgelerden toplanan ve akıntıya bolca maruz kalmış midyeler boyut olarak fazladır. bunların bünyesinde çok fazla ağır metal birikir. yani ister temiz olsun ister kirli, büyük midyeleri tüketmeyin. çok fazla süzmüş, çok fazla biriktirmiştir..

Bir de ekleme yapayım. genelde midyeleri çay ya da nehirlerin denize açıldığı yerlerden, liman bölgelerinden toplarlar. Zaten midye kirli suyu sever. filtrasyon yeteneği gereği. Dolayısıyla midyecilik biraz pis bir meseledir. 2011 yılında bize çuval ile çıkartıp gelin, çuval başına size günümüz parası ile 500 tl veririz diyorlardı. kim olduğunuz nerden, nasıl topladığınız önemli değildi.. halen öyledir.. bunları merdiven altı gibi yerlerde pişirip hazırlayıp tepsilerle köşe başlarına dağıtıyorlardı.

Gerisi sizin büyük midye tüketip tüketmemenize kalmış. ben uyarımı yaptım. küçük midye tüketin. bilinçli tüketin.

DEVAMI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.