Başbakan Tsipras’tan 12 mil konusunda fren - Azınlıkça
Yaşam

Başbakan Tsipras’tan 12 mil konusunda fren

Başbakan Tsipras’tan 12 mil konusunda fren

Yunan eski Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın, bakanlıktan istifasının hemen ardından yaptığı açıklamada ülkesinin batısındaki karasularını 6 deniz milinden 12 deniz miline genişletmeye hazır olduğunu ifşa etmesi ile başlayan gerginlikte Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’tan farklı bir karar geldi.

Kotzias 12 mil ilanıyla ilgili cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hazır olduğu ifşaatında bulunmuştu. Bu açıklamalara Türkiye’den tepki gecikmemişti.

Yunan Devlet Haber Ajansı AMNA’nın bugün servis ettiği habere göre Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, bazı bölgelerde karasularının 12 mile çıkarılmasına hakkında hazır bekletilen cumhurbaşkanlığı kararnamelerini durdurdu ve konunun yasa tasarısı olarak Yunan parlamentosuna getirilmesine karar verdi.

Dışişleri Bakanlığı’nı devraldıktan sonra ilk Dışişleri Bakanlığı ziyaretini gerçekleştiren Tsipras Dışişleri’nde düzenlediği toplantıda kurmaylarıyla birlikte karasularının 12 mile genişletilmesi ve Türk-Yunan ilişkilerini masaya yatırdı.

Ahval’in haberine göre toplantı neticeside Başbakan ve Dışişleri Bakanı Tsipras karasularının genişletilmesine ilişkin hazır bekleyen kararnameleri durdurarak, 12 mil konusunun yasa tasarısı şeklinde parlametoya getirilmesi ve miletvekillerinin oylamasına karar verdi.

Dışişleri Bakanlığı’nda Başbakan Tsipras’ın Türkiye, Balkanlar ve Kıbrıs konularında doğrudan sorumluluk alacağı ve diğer konuların ise dışişleri bakan yardımcıları bünyesinde yürütüleceği açıklandı.

Hatırlanacağı üzere Mili Savunma Bakanı Panos Kammenos ile tartışmasının akabinde istifa eden Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, yaptığı konuşmada, ülkesinin karasularını Mora ve Girit arasındaki Antikithira Adası ve iki diğer bölgede 6 milden 12 mile çıkarılması yönünde kararname hazırlandığını söylemişti.

Bakan olduğu dönemdeki en büyük başarıları arasında saydığı bu gelişmeyi aktaran Kotzias, 12 mil ile ilgili cumhubaşkanlığı kararnamesinin hazır olduğunu dile getirmişti

Kotzias’ın bahsettiği genişleme, İyon Denizi’ndeki küçük bir ada grubu olan Diapontia Adaları’ndan, Mora Yarımadası ile Girit arasında yer alan Küçük Çuha Adası’na uzanan deniz bölgesini içeriyor. Eğer bu açıklama hayata geçirilirse, Yunanistan 1947’de Ege’de On İki Ada’yı bünyesine almasından bugüne ülkenin topraklarını arttırrdığı en büyük hamle sayılacak.

Ege denizini içermeyen bu hamle aslında Türkiye ile kesişmeyen sınırlarda Yunan toprak genişlemesi sayılacağı için direkt olarak Türk-Yunan ilişkilerini etkilemeyecek. Ancak bir sonraki hamlenin Türk-Yunan karasularında olacağı ve Ege’de gerginliğin zirve yapacağı düşüncesinde olanlar da var.

Öte yandan Kotzias’ın bu açıklamalarının Türk tezlerine yaradığını söyleyen eski dışişleri bakanı hukukçu Evangelos Venizelos gibi düşünenler de tepkierini dile getiriyorlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.