Mürver nedir, faydaları nelerdir? - Azınlıkça
Yaşam

Mürver nedir, faydaları nelerdir?

Mürver nedir, faydaları nelerdir?

Faydaları ile bir ecza dolabına bedel olan mürver hanımeligiller familyasına ait bir bitki.

Patlangıç, mindiraç, sultanotu, telligelin, mındar ağ, melesir, kara mürver gibi isimlerle de bilinen mürver hafif mayhoş bir tada sahip. Hem çiçeği hem de meyveleri bulunan mürverin bazı faydalarını sizler için derledik.

  • Mürver A, B ve C vitaminlerini içerir. Bu sayede vücut direncini artırır, bağışıklığı destekler, vücudu hastalıklara karşı korur.
  • Mürver kan şekerinin düşmesine yardımcıdır.
  • Mürver meyvesinden ve çiçeğinden yapılmış olan şerbetler anne sütünün artmasına yardımcı olur.
  • Yine hem meyve hem de çiçek ağrı kesici özellik taşır. Özellikle mide ağrısı gibi ağrıların geçmesinde oldukça yardımcıdır.
  • Bağırsak hareketlerini hızlandırıcı etkisi sayesinde mürver ağacının kabuklarını kaynatıp düzenli bir şekilde içtiğinizde kabızlık şikayetinizi azaltabilirsiniz.
  • Mürverin potasyum seviyesi oldukça yüksektir. Bu özelliği ile kalp sağlığını korur ve destekler. Kan damarlarının ve arterlerin gerginliğini azaltır.
  • İyi bir ishal söktürücüdür.
  • Göğsü yumuşatır, balgam sökücü etkisi vardır. Zatürre ve bronşiti geçirmeye yardımcı olur.
  • Terletici etkisi sayesinde grip, soğuk algınlığı, nezle gibi rahatsızlıkları daha kolay atlatmayı sağlar.
  • Vücuda sakinlik verir.
  • Antioksidan ve anti-enflamatuar etkileri sayesinde kemik sağlığını korur, eklem ağrılarını azaltır, kemiklerin gücünü arttırır.
  • İçerdiği biyoflavonoidler cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olurken aynı zamanda kırışıklıkları önler, yaşlılık lekelerini azaltır.

Mürver ve Mürver Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Mürver Çayı Nasıl Yapılır? 

Mürver çayını özellikle kış aylarında tüketerek hastalıklardan korunmak mümkündür. Mürver çayı için aktarlardan taze mürver bitkisi ya da kurutulmuş mürver bitkisi almak yeterlidir. Mürver bitkisini doğru sürede kaynatmak önem taşır bu yüzden yaklaşık 10 dakika olacak şekilde kaynamış bir fincan suyun içinde demlemek yeterli olacaktır.

Mürver Şurubu Nasıl Yapılır?

3 kahve fincanı siyah kurutulmuş mürveri yarım tatlı kaşığı karanfil tozu, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, 2 kaşık zencefil kökü ve 4 bardak su ile su buharlaşıp yarıya ulaşana kadar yaklaşık 45 dakika kaynatın. Ateşten alın ve oda sıcaklığına getirin. Ilıyan karışımı süzün ve içine 1 çay bardağı balı ekleyip iyice karıştırın. Karışımı ağzı kapalı bir kavanozda, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.

Mürveri çay dışında farklı alternatifler ile değerlendirmek de mümkündür. Meyvesi ezilerek reçel yapımında kullanılabilir. tatlıların içerisine eklenerek aroma olarak değerlendirilebilir.

Not : Mide rahatsızlığı bulunan kişilerin ve herhangi bir hastalık yüzünden düzenli ilaç kullanan kişilerin mürveri tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gereklidir.

Kaynak: yogaveyasam.com

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.