Hapşırıktaki bakteriler havada kaç dakika boyunca canlı kalabiliyor? - Azınlıkça
Yaşam

Hapşırıktaki bakteriler havada kaç dakika boyunca canlı kalabiliyor?

Araştırmacılar, yaygın hastalıklara neden olan bakterilerin öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ortamda nasıl kalıp yayılabildiklerini araştırmak için yeni bir teknik geliştirdi. Ancak sonuçlar hiç de hoş değil.

Ekip, hastane enfeksiyonlarının başlıca nedenlerinden biri olan pseudomonas aeruginosa bakterisinin bir alt grubunun, 10 dakikalık bir yarılanma ömrüne sahip olduğunu ve bundan sonra da 45 dakika boyunca havada asılı kalabileceğini keşfetti.

Queensland Teknoloji Üniversitesi (QUT) baş araştırmacılarından Linda Morawska, yaptığı açıklamada “önceki araştırmalarımızda bu patojenin öksürükten sonra havada 4 metreden fazla yol aldığını ve 45 dakika boyunca yaşayabildiğini bulmuştuk” diyor ve devam ediyor; “hapşırık ve öksürük neticesinde dışarıya atılan bu bakterileri taşıyan damlacıkların, nasıl bu mesafeleri yol aldığını ve böyle uzun bir süreden sonra nasıl olup da başkalarına bulaştırmaya devam edebildiğini bulmak istedik

Pseudomonas aeruginosa bakterileri yaygın, birçok ilaca karşı dirençli olan bir patojendir ve ventilatörle ilişkili zatürre ve sepsis gibi hastane enfeksiyonlarına neden olabilir.

Bakteriler, normalde hastalık veya rahatsızlığı olanlarda, özellikle de kistik fibröz bulunan insanlarda rahatsızlıklara neden olur. Bu tür bakteri çeşitleri oldukça iyi incelenmiş olsa da hala bir hapşırığın veya öksürüğün enfeksiyonu nasıl yaydığını tam olarak anlayamıyoruz.

Morawska, “bugüne kadar bu alanda yapılan araştırmaların çoğu, laboratuvar tarafından üretilen biyolojik aerosoller veya havadaki damlacıklar üzerine odaklanmıştır. Bunlar, bileşim ve üretim mekanizmaları açısından insanlar tarafından üretilen doğal solunum damlacıklarından farklılık göstermektedir” dedi ve ekledi; “ Ortam havasına bulaşmada,  insanlardan kısa ve uzun süreli bio-aerosol yaşlanmasını gösteren yeni bir teknik geliştirdik

QUT teknik ekibinden Tandem Yaşlı Solunum Damlacıkları Araştırma Sistemi (TARDIS) araştırmacıların, hapşırıktan veya öksürükten aerosollerin nasıl yayıldığını ve bunun ne kadar sürdüğünü araştırmalarını sağladı.

Morawska, “ tekniği göstermek için havadaki öksürük damlacıkları kistik fibrözis ve kronik psödomonaj aeruginosa içeren iki hastadan örnek alındı” dedi.

“ Öksürük damlacıkları havayla temas ettikleri anda hızla kurur, serinleşir ve havada kalabilecek kadar hafifleşirler. Ayrıca havadaki oksijenle temas ederek kısmen bozunurlar, daha büyük parçacıkların bozunması daha uzun sürer

Bu damlacıkların çoğu, bakterilerin hayatta kalamayacağı kadar bozunur. Bu genellikle çok hızlı gerçekleşir.

Araştırmacılar, kurutulmuş damlacıklardaki bakterilerin çoğunun öldüğünü veya 10 saniyelik bir yarılanma ömrüyle çürüdüklerini keşfetti. Ancak bakterilerin daha küçük bir alt grubu, 10 dakikanın üzerinde bir yarılanma ömrüne sahipti.

Bu araştırma, pseudomonas aeruginosa bakterilerinin bazılarının hızlı biyolojik çürümeye karşı dirençli olduğunu ve dolayısıyla havada bir enfeksiyon riski oluşturmak için yeterince uzun süre canlı kalabileceğini ve bunun özellikle kistik fibrözistisli hastalar gibi solunum problemleri olan insanlar için etkili olduğunu ileri sürdü” şeklinde konuştu Morawska.

Araştırmacılar bunun sebebinin ne olduğundan emin olmasalar da, solunum yolundaki damlacıkların üretildiği yer ile ve damlacıkların büyüklüğüyle ilgili olduğunu varsayıyorlar.

Morawska, “ Bunun, damlacıkların solunum borusunun farklı bölümlerinde üretilmesinden ve bakterilerin farklı ‘yükleri’ taşımasından dolayı olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Bakterileri taşıyan büyük damlacıkların buharlaşması daha uzun sürebilir. Bu da, bu maddelerin bozunmaya karşı daha dirençli olmasını ve bakterilerin canlılığını uzun süre koruyabilmesini sağlar.

Referanslar

  1. Queensland University of Technology, “Airborne bacteria remain alive for 45 minutes”
    <https://www.qut.edu.au/news/news?news-id=118758>
  2.  ScienceAlert, “Bacteria in Your Coughs and Sneezes Can Stay Alive in The Air For Up to 45 Minutes”, < http://www.sciencealert.com/bacteria-in-your-coughs-and-sneezes-can-stay-alive-in-the-air-for-up-to-45-minutes>

Kaynak: rasyonalist.org

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.