Şeftalinin faydaları - Azınlıkça
Yaşam

Şeftalinin faydaları

peach 3314679 640

Yaz aylarında severek tükettiğimiz şeftali, diyet lifi açısından zengin olduğu için kilo vermek ve diyet yapmak için ideal bir tercihtir.

Şeftali ayrıca serbest radikalleri kontrol ederek kanserli hücrelerinin oluşumunu engeller. Bağırsak hareketlerini iyileştirir ve kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olur. Ayrıca katarakt oluşumunu önlemede de etkilidir. Şimdi, şeftalinin sağlık üzerindeki faydalarından bazılarına birlikte göz atalım. İşte şeftalinin faydaları…

Şeftali, göze faydalı olan A vitamini ve potasyum açısından zengindir. Ayrıca, yüksek miktarda B vitamini, C Vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, karbonhidratlar ve protein gibi genel sağlığımız için gerekli olan çok sayıda minerale sahiptir. Şeftali bol miktarda güçlü vitamin ve mineral içerdiği için cildi ve cilt sağlığını korumaya yardımcıdır. Gülgiller familyasına mensup olan şeftalinin bilimsel adı prunus persica’dır. Dünyaya Çin’den yayıldığı düşünülür ve dünyanın en büyük şeftali üreticisidir. Ülkemizde en fazla Bursa’da yetiştirilir. Şimdi, şeftalinin faydalarından bazılarını öğrenelim…

ŞEFTALİNİN FAYDALARI

Şeftali’nin sağlık için faydalarından bazıları şunlardır:

Kardiyovasküler yararları

Şeftalide bulunan lif, C vitamini, K vitamini, demir ve potasyum kalp sağlığını destekler. K vitamini, kan pıhtılaşmasını önler ve çeşitli kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Demir, kırmızı kan hücrelerinin veya eritrositlerin oluşması için gereklidir. Kanımızı sağlıklı tutar ve vücuttaki demir eksikliğinden kaynaklanan anemiyi önler. Şeftalilerde bulunan likopen ve lutein de kalp hastalığı riskini azaltır. Şeftali aynı zamanda kan basıncını düzenleyen ve sıvı dengesini koruyan bir elektrolit olan potasyum içerir, böylece kalp hızımızı kontrol eder ve inmeye karşı koruma sağlar.

Kanseri önlemede yardımcı

Şeftali antioksidanlarda, özellikle klorojenik asitte yüksek olup, kanser hücrelerinin vücutta çoğalmasını ve yayılmasını önler. Ayrıca kanser büyümesini azaltarak meme ve kolon kanserine karşı koruma sağlayan kafeik asit adı verilen başka bir bileşik içerir.

Göz sağlığı

Şeftali, vücutta A vitaminine dönüşen ve gözlerin retinasını korumaya yardımcı olan bir bileşik olan zengin bir beta karoten kaynağıdır. Lutein ve zeaksantin gibi antioksidan phytonutrientlerin varlığı, gözü retinaya çarpan ışığın neden olduğu potansiyel hasardan korur. Lutein ayrıca yaygın yaşa bağlı göz hastalıkları gelişme riskini azaltmaya da yardımcı olur. Lutein ve zeaksantin de makülanın korunmasında etkilidir.

Vücut sistemini temizler

Şeftali, A, C, E vitaminleri ve selenyumda zengindir. Bunların hepsi antioksidanlar olarak hareket eder ve vücutta detoksifikasyona yardımcı olur. Şeftalide bulunan yüksek potasyum ve lif içeriği, mide ülseri, iltihap ve böbrek ile ilgili hastalık riskini azaltır. Şeftali aynı zamanda gastrit ve kolit gibi sindirim problemlerini tedavi etmede de etkilidir.

Stres rahatlatıcı

Şeftali, Macaristan’da “Sakinliğin Meyvesi” olarak adlandırılır. Bunun nedeni stres ve kaygıyı rahatlatmasıdır. Aklın sakinliğini geri kazanmaya yardım…

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.