Burun soğuk havada neden akar? - Azınlıkça
Yaşam

Burun soğuk havada neden akar?

burun

Hoş kokuları ve hayatta kalmak için zorunlu olan oksijeni alan burunlarımız havalar biraz soğuyunca bakıyorsunuz musluk gibi akmaya başlıyor.

Burun yaz mevsiminde ya da sıcak havalarda da akabilir ama en sık güzün ve kışın, yani soğuk havalarda akar. Peki soğuk havada burun neden akar? Eğer sizin de soğuk havalarda burnunuz akıyorsa, soğuğa bağlı gelişen rinore olmuşsunuz demektir.

Rinore kelimesi iki sözcüğün birleşimidir. Rino, yani burun ile re (rhein) akmak. Hatta bu sondaki re (rhein) ishalin tıptaki adı diyare ile kökteştir. Yani burun ishali diyebiliriz.

Rinore ya da burun akmasının nedeni birçok şey olabilir. Soğuk havaya bağlı akan burunun nedenleri iki tane yalnız: biyoloji ve fizik.

Hava soğuduğunda burnunuz içinize çektiğiniz havayı hassas akciğer dokularınıza uygun hale getirmek için fazla mesai yapar. Soğuk hava aynı zamanda kuru olduğundan, burun havayı nemlendirmek için sıvı üretimini çoğaltır. Bu süreçte fazla sümük üretildiğinden burun deliklerinizde kalması gereken mukus madde burnunuzun dışına taşar.

İkinci etmen ise termodinamik. İçimize çektiğimiz havanın küçük bir kısmı aslında su buharıdır. Bunu özellikle aşırı soğuk havalarda rahatça gözlemleyebilirsiniz. Vücudumuzun içindeki sıcak hava soğuğa çıktığında ufak bulut damlacıkları halinde yoğuşur ve bu sayede “nefesimizi” görebiliriz. Aynı durum burun akmasında da geçerli. Burun deliklerinin içindeki sıcak hava soğuk havayla karşılaştığında içerideki nem toplanarak daha büyük damlacıklar meydana getirir ve mukus maddeyi (sümük) çoğaltır.

Burun Akması Nasıl Durdurulur?

Akan burnunuzun musluğunu kapamak için yapabileceğiniz basit uygulamalar da var. Mesela sıcak çay (karaçay ya da bitki çayları) iyi gelir. Yalnız çayı içmeden önce sıcak buharını burnunuzdan içinize çekin. Burunda tıkanma da varsa papatya, zencefil, nane ve ısırgan çayları daha etkili olacaktır.

Sıcak içeceklerin yanı sıra sıcak duş da iyi gelebilir. Yüzünüzü ve sinüslerinizi doğrudan sıcak suya maruz bırakın. Duş almaya üşeniyorsanız da bir kaba dolduracağınız sıcak suyla yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Yıkamaktan kasıt temizlemek değil elbette. Masaj yapar gibi ve özellikle burun bölgenize odaklanarak yüzünüze ılık ya da sıcak su vurun.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.