Guatr nedir? Guatr belirtileri ve çeşitleri nelerdir? - Azınlıkça
Yaşam

Guatr nedir? Guatr belirtileri ve çeşitleri nelerdir?

Guatr nedir? Guatr belirtileri ve çeşitleri nelerdir?

Guatr rahatsızlığı gündelik yaşamı da büyük ölçüde etkiliyor. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülen guatrın ne olduğu, çeşitleri, belirtileri ve tedavisinin nasıl olduğuna ilişkin tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Tiroit bezinin büyümesiyle ortaya çıkan guatr hem dış görünüş hem de içten kişiye rahatsızlık veriyor. Guatr çeşitleri ve nedenleri kişiden kişiye göre farklılık gösterdiğinden, doğru bir şekilde hastalığın tespitinin yapılması önem taşıyor.

GUATR NEDİR?

Tiroit bezinin büyümesine guatr denir. Guatr değişik şekillerde bulunabilir. Nodülsüz guatrda her iki tiroit bezi simetrik olarak büyümüştür ve tiroidin yüzü düz ve yumuşaktır. Nodüler guatrda ise tiroit bezi büyümekle beraber içinde bir veya daha fazla nodül vardır. Yüzü boğum ve tümseklerden oluşmaktadır.

GUATR BELİRTİLERİ NASIL OLUR?

– Boğazda şişlik

– Boğazda baskı hissi

– Yutma güçlüğü

– Öksürme

– Ses kısıklığı

– Nefes darlığı

GUATR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Basit guatr: Bunda tiroid hormonları normal düzeydedir. Tiroid bezinde nodül bulunmamaktadır ancak büyüme vardır. Bu duruma basit guatr denmektedir.

Nodüler guatr: Tiroid bezi büyümekte, içinde de nodül adı verilen nohut büyüklüğünde yumrular bulunur. Bu guatr çeşidinde tiroid hormonları normal veya yüksek düzeyde olabilmektedir.

Dalan guatr: Tiroid bezinin göğüs kafesine doğru büyümesi, göğüs kafesinin içine girmesi ya da dalmasına dalan guatr adı verilmektedir.

GUATR TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Guatr tedavisi hastalığın durumuna ve büyüklüğüne göre ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere 3 farklı yöntemle iyileştirilir.

Kaynak: Milliyet

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.