Gözde arpacık neden oluşur? - Azınlıkça
Yaşam

Gözde arpacık neden oluşur?

Arpacık genellikle kirpik dibi enfeksiyonu yüzünden çıkmaktadır. Sivilce görünümünde olan arpacık gözde acı hissedilmesi ve hafif bir şişlik oluşumuyla dikkat çekmektedir. 

Arpacık içerisinde iltihap oluşan küçük bir apsedir ve ilerleyen süreçlerde gözde fazlasıyla ağrı ve batma hissi oluşturabilir. Gözde ağrı oluşması, batma hissi, sulanma, acı ve kızarıklık ile hastalığın ilk adımları başlamış olur. Aynı zamanda gözde fazlasıysa kaşınma hissi oluştuğu izlenmektedir.

Arpacık genellikle dışarıdan görülebilecek şekilde oluşmakta fakat bazı durumlarda da göz içerisinde de görülmektedir. Arpacık hastalığının yüksek enfeksiyonlardan oluşmasının yanında vücut direncinizin düşmesi sonucunda enfeksiyonların vücudunuzda dağa ağır basması sonucunda da ortaya çıkmaktadır. Vücut direncinizin düşmesi ile beraber arpacık hastalığı kirpik diplerinde sıklıkla görülebilmektedir. Vücudunuz da temiz olmayan yerlerde arpacık çıkması görülebilir fakat yeteri kadar vücut direncinizin olmaması da arpacık hastalığının görülmesi de büyük bir etkendir.

Arpacık Neden Oluşur?

Göz kapağınızda ki yağ bezelerinizde oluşan enfeksiyon ile beraber arpacık hastalığı görülmektedir. Göz kapağınızda ki yağ bezelerinizin tıkanması ile beraber enfeksiyon oluşabilir ve bunun sonucunda kirpik uçlarınızda arpacık görülebilir. Kanınızda bulunan yağ miktarının fazla olması yağ bezlerinin daha sık kapanmasına sebep olabilmektedir. Halk arasında arpacık oluşumu farklı sebeplere yorumlanabilir fakat tıbbi olarak açıklaması vücutta oluşan enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.

Stafilokok adında ki bakteri türü de gözde arpacık çıkmasının sebeplerinden birisidir. Arpacık hastalığının büyük bir kısmı oluşan bakteriden kaynaklanmaktadır. Göz çevresinin yeteri kadar temiz tutulmasından kaynaklanan bakteriler sonucunda gözde arpacıkhastalığı görülebilir. Genellikle burun çevresinde birçok bakteri bulunmaktadır. Burun çevresinde bulunan bakteriler göz çevresine kolayca bulaşabilir ve arpacık rahatsızlığına sebep olabilir.

Göz kapaklarında ki bezlerin sık sık tıkanması sonucunda bakteriler oluşabilir. Bakterilerin çoğalması ile beraber gözde arpacık hastalığı görülmektedir. Göz kapaklarının temizliğine önem göstermeniz arpacık hastalığının görülmemesi konusunda önlem olacaktır.

Arpacık Çıkmaması İçin Nelere Dikkat Etmek Gerek?

Günlük beslenmenize yeteri kadar iyi beslenmemeniz sonucunda arpacık hastalığı göz çevrenizde sıkça görülebilir. Bu hastalığa sıkça rastlamamak için beslenmenize dikkat etmeniz önemli bir konudur. Vücutta ki mineral ve vitaminlerin bağışıklık siteminde önemli rolleri vardır. Vücutta mineral ve vitaminin yeterli seviyede olması vücudunuzu hastalıklardan korumaya yardımcı olacaktır.  Yeteri kadar vitamin ve mineralin alınmaması sonucunda göz çevresinde ki enfeksiyon çok fazla görülebilir ve gözde arpacık çıkması engellenemez bir hale gelebilir. Yeterli kadar beslenmeye dikkat etmeli ve sağlığımızı her zaman önemsemeliyiz. Gıdalardan alacağınız vitaminler ve mineraller vücudunuzun direncini daha fazla güçlendirecek ve hastalıklar karşısında bağışıklık sisteminizi daha dirençli bir hale getirecektir.

Kadınlarda ise hijyenin ve yeterli beslenmenin yanında yapılan makyajın, göz çevresinde arpacık çıkmasına sebep olduğu görülmektedir. Gün içerisinde fazlasıyla makyaj ile dolaşmaya maruz kalan kadınlar geç saatlerde yatmak zorunda kalabiliyor ve yüzünde bulunan makyajı silmek için vakit bulamıyor olabilirler. Ağır makyaj yapılması ve akşam saatlerinde makyajın yüzden silinmeyerek uyguya geçilmesi her açıdan sakıncalı bir durumdur. Makyaj ile beraber yüzde ki gözenekler kapanabilir ve bu gözeneklerin nefes alamamasından kaynaklanan hastalıklar görülebilir. Bu hastalıkların ilk sırasında ise arpacık hastalığı yer almaktadır.

Gece yatarken yüzünüzde ki ağır makyajı temizlemeye özen göstermelisiniz. Farklı kişilerle paylaştığınız makyaj malzemelerinde bakteriler bulunabilir. Paylaştığınız makyaj malzemeleri ile beraber enfeksiyon kapabilir ve göz çevrenizde arpacık çıkmasına sebep olabilirsiniz. Göz çevresinde arpacık çıkmasının başka sebepleri de vardır. Ergenlik dönemi, bahar alerjisi, stres, yağlı beslenme gibi durumlarda da gözde arpacık görülebilmektedir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et