Uykusuzluk hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir? - Azınlıkça
Yaşam

Uykusuzluk hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

Uykusuzluk hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

İnsan, beyin kapasitesi yönüyle diğer tüm canlılardan ayrılır. Bu beyin kapasitesi sayesinde medeniyetler kurabilmiş ve hastalıkları tedavi edebilmiştir.

İnsanın bugünkü hale gelmesini sağlayan beynini tam kapasitede kullanabilmesi için, bazı şartların gerçekleşmesi gerekiyor.

Uyku, bu şartların en başında geliyor. Eğer uykusuzluk hastalığı gibi bir sorun ile karşı karşıya kaldıysanız, hayatınız tamamıyla alt üst olabiliyor.

Uyku bozukluğu olarak nitelendirdiğimiz birden fazla hastalık bulunuyor. Her bir hastalık kendi sebeplerini taşıyor. Aynı anda birden fazla hastalığıa yakalanan insanlar bulunsa da, genelde tek bir sebep insanların tüm uyku düzenini bozuyor. Uyku düzeni bozulan insanlarda stres, odaklanma problemleri, kaygı bozuklukları, anksiyete ve çeşitli rahatsızlıklar görülebiliyor.

Uyku Bozukluklarına Yol Açan Hastalıklar Nelerdir

Uykusuzluk hastalığı olarak adlandırdığımız birçok hastalık bulunuyor. Bunlara kısaca göz atamka gerekirse:

Insomnia: Uyuyamama hastalığı olarak da bilinen insomnia, uykuya dalamama, deliksiz uyuyamama, erken uyanma ve gün boyu yorgun gezme şeklinde kendini belli eder.

Uyku Apnesi: Gündüzleri uyuklama ve yorgunluk, geceleri horlama, nefessiz kalma, uyanınca oluşan baş ağrısıdır.

Narkolepsi: Gündüz saatlerinde aşırı uyku eğimi ve uyku atakları olarak kendini gösterir. Bu uyuklamalar esnasında rüya da görülür ve uygunsuz durumlarda uyuyakalma durumu görülebilir.

Huzursuz Bacak Sendromu: Uyku ya da uykuya hazırlık aşamasında bacaklarda hissedilen karıncalanma, uyuşma veya rahatsızlık hissidir. Genellikle hareket edildiği zaman geçer.

Tüm bu rahatsızlıklar, kişinin uyku kalitesini düşürür ve gün içinde yaptığı işlere odaklanamamasına yola açar.

Uyku Bozukluklarının Tedavisinde Psikiyatri ve İlaç Tedavisi

Uyku klinikleri, son birkaç yılda sayıca arttı. Ülkemizde uyku bozuklu çeken insan sayısının artması bunun başlıca sebebi. Ayrıca, uyku rahatsızlığı çeken bireylerin hastalık teşhisi için gece veya gündüz uyutulması gerekiyor. Bu da normal hastenelerde yaşanan oda sorunu nedeniyle, devlet hastanelerinde pek mümkün olmuyor.

Uykusuzluk hastalığı çekiyor ve gündelik işlerinize yoğunlaşamıyorsanız, bir uyku kliniğine başvurmanız gerekiyor. Uyku ile ilgili hastalıklar hakkında daha ayrıntılı bilgiye anasayfamızdan ulaşabilir, yine aynı yerden online başvuru formunu doldurarak tedavi için bize başvurabilirsiniz.

Kaynak: https://www.e-psikiyatri.com/uykusuzluk-hastaligi-64318

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.