Çocuklar için oyuncaklar nasıl seçilmelidir? - Azınlıkça
Yaşam

Çocuklar için oyuncaklar nasıl seçilmelidir?

Çocuklar için oyuncaklar nasıl seçilmelidir?

Çocuklar, bebeklikleri süresince deneyimledikleri her nesneyi oyuncak olarak görürler.

Oyuncaklar bu doğrultuda satın alınmalıdır. Duygu ve düşüncelerini, gereksinimlerini oyun ile ifade ederek iç dünyaları hakkında ipuçları verirler. Oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimini destekler, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirir. Bu nedenle oyuncak seçimi hangi kriterlere göre yapılmalıdırkonusunda hassas olunmalıdır.

Çocukların oyuncaklar ve oyun sayesinde gelişebilmeleri için anne babalara da düşen görevler vardır. Çocuklar için evin içinde büyük, aydınlık ve rahat bir oyun odası ayarlanmalı, gerekirse bunun için fedakârlık yapılmalıdır. Devamlı oyun oynayarak oyunda devamlılığı sağlayan çocuk kendini yoğun olarak işe vermenin temellerini atıyor demektir. Bu nedenle “çocuğum sürekli oyun düşünüyor” diye endişelenmek yersizdir.

Çocukların dikkati çok kolay dağılabilir. Bu nedenle çocuklar oyun oynarken oyunları gereksiz kesilmemelidir. Fazla oyuncak ve oyun malzemesi daha iyi oyun anlamına gelmeyip çocuklar için seçim yapmak eziyettir. Bu nedenle çocuk işe yarar – yaramaz oyuncak yığını arasında bırakılmamalıdır.

Çocuklar oyunlarının izlenmesinden hoşlanmaz. Bu nedenle çocuklara oyun öğretmeye kalkmak yerine çocuğun kendi başına oynamasına izin verilmelidir. Ancak istiyorlarsa veya çözemedikleri bir sorun varsa elbette ki yardım etmek doğrudur. Çocuğun oyun sonunda meydana getirdiği eseri fazla övmek onda şüphelenme ve güvensizlik yaratır. Anne babalara düşen en önemli görev ise oyuncak seçimidir.

Oyuncağın Çocuğun Üzerindeki Etkileri Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?

Oyun oynamak, sanılanın aksine yalnızca belirli kurallar çerçevesinde zaman geçirmeye ve eğlenmeye yarayan etkinlikler değildir. Oynamak çocuğa gelecek yaşantısında gerekli olacak bilgi ve becerileri kazandırmada hazırlık niteliği taşır. Oyuncağın çocuğun üzerindeki etkileri oldukça geniş kapsamlıdır.

Oyunların olmazsa olmazı oyuncak, önemli bir eğitim aracı olarak görülmelidir. Nitekim oyuncak bir taraftan eğlenceli bir ortam yaratırken diğer taraftan da etkili bir eğitimsel görev üstlenir. Peki, hangi oyuncak seçimi hangi kriterlere göre yapılmalıdır?

Bir oyuncak çocuğun yaşına, gelişim seviyesine, ilgi ve ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Ayrıntılarının az olması kolay oynanabilmesi açısından, sivri köşeleri yuvarlatılmış ve kaliteli malzemeden yapılmış olması tehlikeli bir durum oluşmaması açısından önem taşır.

Seçilen oyuncak, hava koşullarına elverişli ve sağlam olmalıdır. Ayrıca, çocuğun gelişim alanlarını destekleyebilecek zengin uyarıcıları içermelidir. Oyuncağın yanıcı, parlayıcı nitelikleri olması, boyasının çıkmış olması tehlikeli sonuçlar doğurur.

Yaşa Göre Oyuncak Seçimi

Çocukların oynayarak öğrenmesini sağlayan eğitici oyuncaklar, çocukların gelişim seviyelerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle yaşa göre oyuncak seçimi yapmak doğru olur. Erken çocukluk döneminde belleği geliştiren, problem çözme becerisini geliştiren oyun materyalleri kullanılmalıdır.

Yeni doğan Bebekler İçin Hareket ve Ses

Yeni doğan bebekler hareketli oyuncaklar sayesinde odaklanmayı öğrenir. Geçmeli oyuncaklar, güvenlik hissi verir. Müzikli oyuncaklar, dikkatini artırır ve sakinleştirir. Çıngırdaklar, bebeğin sesleri fark etmesini sağlar. Kırılmaz aynalar sayesinde yeni doğan bebek kafasını kaldırarak kendini keşfeder.

6. Ayındaki Bebekler İçin Toplar

7. aydaki bir bebek üst üste koyma oyuncakları, toplar ve kumaştan faaliyet kitapları ile oynamalıdır. Üst üste koyma oyuncakları bebeğin küçük kas koordinasyonunu geliştirir. Toplar, bebeğin kavrama ve atma hareketleri yapmasıyla dokunsal uyarı sağlar.

Yaşına Girmiş Bebeklere Yapbozlar, Blok Oyuncakları

Bir yaşındaki bebekler için uygun olan oyuncaklar; düğmeli ve kapaklı oyuncaklar, blok oyuncakları, doldurulmuş oyuncaklar ve basit yapbozlardır. Bloklar ve üst üste koyma oyunları çocuğun el ve göz koordinasyonunu geliştirir. Şekil düzenleme oyuncakları sayesinde çocuğun görsel hafızası gelişir.

2 Yaşın Taklit Özelliği

2 yaşını doldurmuş bebekler oyuncak telefonlar ve çeşitli aletler sayesinde büyükleri taklit ederek rol yapar. Vurmalı setler, çocuğun küçük kas gelişimini desteklemekle birlikte sebep-sonuç ilişkisi kurmasını sağlar. Kitaplar ile dikkat genişliğini zenginleştirir.

3-5 Yaşa Göre Oyuncaklar

3-5 yaş aralığındaki çocukların dil gelişimi için renkli tuşları olan piyano, müzik ve öykü kasetleri ve kuklalar ile oynamalarında fayda vardır.  Domino, kızmabirader ve sayı kartları gibi resim ve sayı eşleştirme oyunları bu yaş grubundaki çocukları matematiğe hazırlaması bakımından önem taşır.

Oyuncak seçimi hangi kriterlere göre yapılmalıdır konusuna özen gösterdiğinizde oyuncakların meydana getirdiği olumlu değişime siz de şaşırabilirsiniz.

Kaynak: https://www.hangisieniyi.com/oyuncak-secimi-hangi-kriterlere-gore-yapilmalidir/

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.