Cep telefonları uçakta neden kapatılmak zorunda? - Azınlıkça
Yaşam

Cep telefonları uçakta neden kapatılmak zorunda?

Cep telefonları uçakta neden kapatılmak zorunda?

Bir uçak yolculuğu yaptığınızda uçağa biner binmez yaptığınız ilk işlerden biri başta cep telefonunuz olmak üzere tüm elektronik cihazlarınızı kapalı konuma almak oluyor.

Cep telefonları ve diğer elektronik cihazların hassas elektronik sistemleri etkileyebileceği söyleniyor. Ancak bunu kanıtlamak o kadar da kolay değil…

Son yıllarda akıllı telefonlarla birlikte ‘Uçuş Modu’na alınan cihazların kullanımına izin veriliyor. Ancak bu da yine kalkıştan sonra belirli irtifanın üzerine çıkan uçaklarda izin mümkün oluyor.

Peki, gerçekten cep telefonları uçakta neden kapatılmak zorunda.

Tersten sorulacak olursa, telefon açık unutulduğunda uçağın düşme ihtimali var mı? 

Ontrava’da yer alan habere göre, yapılan araştırmalar genelde havada sinyallerin karışmasından dolayı teknik sorunların oluşabileceğini ve bunun da olası ihtimalle uçağın düşmesiyle sonuçlanabileceğini söylüyor. Ancak bu zamana kadar cep telefonu ve teknolojik aletler sebebiyle düşen ya da kırıma uğrayan bir uçak olmadı. 

Neden hava-yolu şirketleri hala yasaklıyor? Bu yasağın altında yatan gerçek aslında yeryüzünden uzaklaşan telefonlar. Cihazlar uzaklaşmaya başlayınca akıllı baz istasyonları telefona daha güçlü sinyaller göndermeye çalışıyor ve çekim gücü artırıyor. 

Bu sırada oluşan sinyal artışı ise uçaktaki cihazları etkiliyor ve elektromanyetik uyumsuzluk yaşanmasına sebep oluyor. 

Beklentiler böyle olsa da şirketler bu konuda kesin bir bulguya rastlamış değil. Boeing 2000 yılında sekiz test gerçekleştirmiş, uçak içi koltuklardaki kişisel prizlerin ve bu prizlere bağlanan dizüstü bilgisayar ve CD çalar gibi teknolojik aletlerin uçaklarda hiçbir olumsuzluk yaratmadığını gözlemlemiş. Aynı araştırma 16 adet cep telefonu ile de denendiğinde, uçakların kullandığı frekanslarda ve bazı cihazlarda emisyon yaşandığı gözlemlenmiş. Aynı telefonlar yerde uçuşa hazır pozisyonda bulunan bir uçakta test edildiğinde ise herhangi bir şüpheli vaka ile karşılaşılmamış. 

İlerleyen yıllarda bazı özel şirketlerin ve NASA‘nın yaptığı araştırmalar da yine güçlü bir korelasyon sağlayamıyor, ancak az sayıda olayın yüksek koraleasyon içerdiği tespit edilmiş. Kesin bir bulgu bulunmadığından da havacılıkla ilgili kural koyucular bu tehlike ihtimalini değerlendirerek her ihtimale karşı uçuş sırasında sinyal yayan teknolojik cihazların kullanımını yasaklıyor. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre her 10 yolcudan dördü, uçuş sırasında elektronik cihazlarını her zaman kapatmadığını itiraf ediyor.

Oyuncu Alec Baldwin, 2014 yılında Los Angeles-New York seferini yapan uçakta kalkış öncesinde telefonunda oynadığı “Words With Friend” adlı oyununa ara vermeyi reddedince uçaktan indirilmişti. Oyuncu, buna Twitter’da sert tepki göstermişti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.