Elektrik, sıvı ve alev yanıklarında ilk yapmanız gereken şeyler - Azınlıkça
Yaşam

Elektrik, sıvı ve alev yanıklarında ilk yapmanız gereken şeyler

Her insanın karşılaşabileceği yanık vücutta büyük travmalara yol açabiliyor. Yanık durumunda yapılan hatalı uygulamalar ise yanığın yanı sıra başka sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Uzmanlar, yanık vakalarında en ideal ilk yardımın, yanığın olduğu bölgenin musluk suyuyla ağrı geçinceye yıkanması olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, sıvı yanıklarında elbiselerin bir an önce çıkarılması, alev yanıklarında ise yanan ortamdan uzaklaşılıp oksijenli yere çıkılmasının hayat kurtaracağını belirtirken, elektrik yanıklarının ise çok tehlikeli olduğunu ve öncelikle elektrikle temasın engellenmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Yanan hastanın koşarak kurtulmaya çalışması doğal reflekstir ama bu, hastaya çok ciddi sıkıntı verebilir. Öyle bir durumla karşılaşıldığında hemen yere yatıp ıslak bir çarşafla ya da hastanın kendini yerde döndürerek bu durumdan kurtulması, hayatını kurtaracaktır.

YANIĞA HATALI MÜDAHALE CİDDİ SORUNLAR YARATABİLİR

Hastanelere çocuklar genellikle sıcak su, süt ve çorba dökülmesi gibi sıvı kaynaklı yanık nedeniyle getirilmektedir.

Erişkin yanıklarında daha çok iş kazaları görülmektedir.

Kış mevsiminde alev yanıklarıyla daha çok karşılaşıyoruz. Yanıkla karşılaşan hastanın ilk yapması gereken, yanığa sebep olan sıvı ya da katı maddenin hızla uzaklaştırılmasıdır.

Bunun için en ideal ilk yardım, musluk suyunda 15 dakika kadar ağrı geçene kadar yıkanması. Yanlış olan, diş macunu, yumurta akı, zeytinyağı ve yoğurt gibi halk arasında kullanılan bazı maddeler daha sonraki tedavide işi zorlaştırmaktadır. Bunlar hem enfeksiyon olasılığını artırıyor hem de diş macunundaki mentol gibi tahriş edici maddeler nedeniyle yanığın daha da derinleşmesine, hastanede kalış sürecinin uzamasına sebebiyet veriyor. Buz, yanık alanının genişlemesine sebebiyet verdiği için en ideali oda ısısındaki suyla yıkamaktır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.