Whatsapp kullananlar dikkat: Kimlerle görüştüğünüzü görebilirler - Azınlıkça
Yaşam

Whatsapp kullananlar dikkat: Kimlerle görüştüğünüzü görebilirler

Whatsapp kullananlar dikkat: Kimlerle görüştüğünüzü görebilirler

Facebook’tan sonra sahibi olduğu Whatsapp uygulamasında da bugüne kadarki en büyük güvenlik açığının tespit edildiği geçen aylarda dile getirilmişti.

Sosyal medya devi Facebook bir süredir veri hırsızlığı iddialarıyla gündemde. Facebook, telefonunuza yüklediğiniz uygulama ile telefon rehberinize erişiyor ve telefon arama kayıtlarınızı görüyor, kiminle ne kadar süre konuştuğunuzu kayıt ediyordu. Bu konuda özür dileyen şirkete bir çok ülkede dava açıldı.

Facebook’tan sonra sahibi olduğu Whatsapp uygulamasında da bugüne kadarki en büyük güvenlik açığının tespit edildiği geçen aylarda dile getirilmişti.

Whatsapp’ı dünya üzerinde bir milyarın üzerinde kişinin kullandığı Whatsapp için, “yazdıklarınız tehlike altında olabilir” uyarısı yapılıyordu. Tehlikenin sadece android işletim sistemine sahip cihazları etkilediği ifade ediliyordu. Ancak son gelen habere göre iOS işletim sistemine sahip olan iPhone’lar için de benzer tehlike söz konusu.

Piyasaya yeni çıkan bir uygulama ile kimin hangi saatlerde ne kadar çevrimiçi kaldığı, kimlerle görüştüğü tespit ediliyor.

Uygulama ayarlarından kullanıcılar “son görülme” özelliğini kapatsalar dahi çalışabilen Chatwatch isimli uygulamanın detaylı veri ve tahminler sunabilmek için 24 saat boyunca çalışması gerektiği ifade ediliyor.

Uygulamaya girdiğiniz numarayla ilgili 24 saatlik bir sürenin sonunda ne kadar çevrimiçi kaldığı, kimlerle görüştüğü gibi bilgiler rapor halinde uygulamada görüntülenebiliyor. Apple’dan ise söz konusu uygulamaya hızla müdahale geldi. Uygulama App Store’da yayına verildikten kısa süre sonra Apple tarafından yasaklanarak App Store’dan kaldırıldı.

Ancak tehlike geçmedi. Chatwatch’un geliştiricisi, uygulamalarının mağazadan neden kaldırıldığını bilmediklerini söyledi ve uygulamanın web sürümünü yayınlayacaklarını açıkladı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.