Sivrisinekler neden bazı insanları daha fazla ısırır? - Azınlıkça
Yaşam

Sivrisinekler neden bazı insanları daha fazla ısırır?

Sivrisineklerden kurtulmak için ilginç doğal yöntemler

“Çok tatlı olduğun için hep seni sokuyorlar” derken anneniz size yalan söylemiş. Bunun cevabı kokan çoraplarda olabilir.

Yanlış duymadınız! London School of Hygiene and Tropical Medicine (Londra Hijyen ve Tropikal İlaç Okulu) araştırmacıları 200 çift kullanılmış çorap üzerinde bir araştırma yaptılar ve sivrisineklerin belli kişileri daha çok sokması genetik mi diye baktılar.

Sivrisinekler En Çok Kimi Sokar?

Çoraplar çift ve tek yumurta ikizlerine aitti. Çorapları bu kişilere giydirip bir kısım sivrisinek ile beraber onları bir rüzgar tüneline koydular. Kulağa biraz garip geliyor ama gerçekten böyle bir deney yapmışlar.

Sivrisineklerin sokmasının nedeni koku mu?

Araştırmacılar sivrisineklerin hangi çoraplardan uzak durduğunu ve hangilerine daha çok gittiğini görmeyi ummuşlar.

Araştırmada ikizlerin kullanılmasının sebebi de daha önce yapılan başka bir araştırmaymış. O araştırmaya göre de sivrisinekler çift yumurta ikizlerinden ziyade tek yumurta ikizlerini daha çok tercih ediyorlarmış.

Haziran 2017’de bu projeye başlayan James Logan Scientific American internet sitesine şu açıklamayı yapmış:

– Bizi sivrisinekler için çekici yapan genler hakkında çok az şey biliyoruz.
–  Bu çalışma ile, vücut kokusunu değiştirerek sivrisinekler için bizi daha az ya da daha fazla çekici yapan mekanizma hakkında daha çok bilgi edinmeyi umuyoruz.

Eğer sivrisinekleri uzak tutan kimyasallar salgılayan belli genler varsa ve bunlar ortaya çıkarılırsa, bu kimyasallar baz alınarak doğal sinek kovucu ilaçlar üretilebilir.

Daha önce yapılan çalışmalarda, sivrisineklerin vücutta bulunan bazı asitleri daha fazla üreten kişileri (örneğin ürik asit) ve hamileleri daha çok tercih ettiği görülmüştür. Hayat Bilgileri bir yazı hazırladı. Aşağıda bu yazıyı okumak için yazının ismine tıklayabilirsiniz. Evde pratik bir şekilde doğal bir sivrisinek kovucu yapmanız mümkün!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et