Στην Ολομέλεια του ΕΔΔΑ στις 6 Δεκεμβρίου η ακρόαση για το Κληρονομικό Δίκαιο Μουσουλμάνων Θράκης - Azınlıkça
Ειδήσεις

Στην Ολομέλεια του ΕΔΔΑ στις 6 Δεκεμβρίου η ακρόαση για το Κληρονομικό Δίκαιο Μουσουλμάνων Θράκης

Στην Ολομέλεια του ΕΔΔΑ στις 6 Δεκεμβρίου η ακρόαση για το Κληρονομικό Δίκαιο Μουσουλμάνων Θράκης

Στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 6 Δεκεμβρίου θα εκδικασθεί η προσφυγή της Chatitze Molla Sali κατά Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και το Παρατήριο έχει κάνει παρέμβαση ως τρίτος.

Συγκεκριμένα στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Παρατηρίου αναφέρονται: Άρειος Πάγος 556/2017: “Οι κληρονομικές σχέσεις των Μουσουλμάνων το θρήσκευμα Ελλήνων υπηκόων, εξακολουθούν να ρυθμίζονται ως προς τα κτήματα καθαρής ιδιοκτησίας από το μουσουλμανικό νόμο… Η δημόσια διαθήκη θεωρείται ανίσχυρη και δεν παρήγαγε έννομο αποτέλεσμα, καθ’ όσον το εφαρμοστέο στην περίπτωση αυτή Ιερό Μουσουλμανικό Δίκαιο δεν αναγνωρίζει αντίστοιχο θεσμό.” Η συνέχεια στην Ευρεία Σύνθεση του ΕΔΔΑ στις 6 Δεκεμβρίου 2017 (Ακρόαση της Molla Sali v. Greece με δικηγόρους της τους Γιάννη Κτιστάκη και Κώστα Τσιτσελίκη – το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι έχει κάνει παρέμβαση ως τρίτος).

Η προσφεύγουσα, Chatitze Molla Sali, είναι ελληνίδα υπήκοος που γεννήθηκε το 1950 και ζει στην Κομοτηνή και μετά το θάνατο του συζύγου της κληρονόμησε ολόκληρη την περιουσία του, με βάση μία διαθήκη που συνέταξε εν πλήρει διαύγεια προτού «φύγει» ο μακαρίτης.

Οι δύο αδελφές του, όμως, με το επιχείρημα ότι ο αποθανών ανήκε στην Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, προσέφυγαν στα ελληνικά δικαστήρια, ισχυριζόμενες ότι, τα της κληρονομιάς υπάγονταν στην δικαιοδοσία του Μουφτή και έπρεπε να ρυθμισθούν με βάση τον Ισλαμικό Νόμο και όχι με βάση τις διατάξεις του ελληνικού αστικού κώδικα.

Προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους, μάλιστα, επικαλέσθηκαν τις Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάννης, με βάση τις οποίες, όπως υποστήριξαν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, στους έλληνες πολίτες που είναι μουσουλμάνοι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος.!

Οι ισχυρισμοί τους απορρίφθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια και στο Εφετείο αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε αυτές τις αποφάσεις και συνέστησε να επανεξετασθεί η υπόθεση από εφέτη, με το σκεπτικό ότι τα ζητήματα κληρονομιάς, εντός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, θα πρέπει να ρυθμίζονται από τον ισλαμικό θρησκευτικό νόμο και όχι από την ελληνική νομοθεσία.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και το Ανώτατο Εφετείο, αποφασίζοντας ότι ο νόμος που έπρεπε να εφαρμοσθεί για την κληρονομιά του αποθανόντος συζύγου της Sali, ήταν ο ισλαμικός θρησκευτικός νόμος και όχι η σχετική ελληνική νομοθεσία.

Η Sali, αναζητώντας δικαίωση, προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου στις 5 Μαρτίου 2014 και το περιεχόμενο της προσφυγής της, κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στις 23 Αυγούστου 2016 με ερωτήσεις του Δικαστηρίου, που άγνωστο παραμένει αν και πως απαντήθηκαν.

Στην προσφυγή της η θιγείσα κληρονόμος υποστηρίζει πως στην περίπτωση της, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απαγόρευση των διακρίσεων, παραβίαση του δικαιώματος σε ακρόαση και του σχετικού άρθρου της Σύμβασης για την προστασία της ιδιοκτησίας.

Το σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού Αζινλίκτσα στο θέμα ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εκδικασθεί υπόθεση κληρονομιάς μελών μειονότητας από τη Θράκη

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et