Tαυτοποιήθηκε η φωτογραφία των θαλάσσιων τειχών της Θεσσαλονίκης! - Azınlıkça
Ειδήσεις

Tαυτοποιήθηκε η φωτογραφία των θαλάσσιων τειχών της Θεσσαλονίκης!

Tαυτοποιήθηκε η φωτογραφία των θαλάσσιων τειχών της Θεσσαλονίκης!

Tαυτοποιήθηκε η φωτογραφία των θαλάσσιων τειχών της Θεσσαλονίκης  σύμφωνα με την Ομάδα των Παλαιών Φωτογραφιών της Θεσσαλονικης στο Facebook.

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση:

Με χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας την πρόσφατη δημοσίευση του Ουγγρικού μουσείου, όπου βρέθηκε από το μέλος της ομάδας μας Ζαχαρία Σεμερτζίδη και με επιτυχία ταυτοποιήθηκε η φωτογραφία των θαλάσσιων τειχών της Θεσσαλονίκης.

Το μουσείο κάνει ειδική αναφορά στην Ομάδα των Παλαιών Φωτογραφιών της Θεσσαλονικης, και στην επιτυχία της ανάρτησης της 23ης Σεπτεμβρίου, τονίζοντας το πρωτοφανές ενδιαφέρον που σημείωσε.

Το κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση:

“Ουγγρική αίσθηση στην Ελλάδα: Η περίεργη ιστορία ενός ιστορικού αρχείου

04/10/2017.

Θα πίστευε κανείς ότι ένα ουγγρικό αρχείο θα λάμβανε πάνω από 8500 λάϊκς στην Ελλάδα;

Η ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» μοιράζεται ένα σπάνιο θησαυρό των Ουγγρικών Εθνικών Αρχείων (Magyar Nemzeti Levéltár), μια φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειας Festetics (βλέπε επίσης: Άλμπουμ φωτογραφιών Μαίρη Χάμιλτον), μια από τις πρώτες φωτογραφικές αποτυπώσεις της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια εξαιρετική φωτογραφία με το τείχος της πόλης που κατεδαφίστηκε το 1869, μια εποχή που το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων της Θεσσαλονίκης ήταν Εβραίοι. Η αρχική φωτογραφία βρίσκεται στο λεγόμενο λεύκωμα Abdullah. Οι αδελφοί Αμπντουλάχ, αρμενικής καταγωγής, ήταν οι επίσημοι φωτογράφοι της σουλτανικής αυλής μεταξύ 1863 και 1879. Η οικογένεια Festetics, με εκτεταμένες ευρωπαϊκές διασυνδέσεις, αγόρασε το λεύκωμα “Κωνσταντινούπολη” από τους παγκοσμίου φήμης αδελφούς στην κορυφή της καριέρας τους.

Το αρχείο εντοπίστηκε από ενθουσιώδεις Έλληνες οι οποίοι και δημοσίευσαν την εικόνα στο Facebook στις 23 Σεπτεμβρίου. Η ανάρτηση προκάλεσε “έκρηξη” στη σελίδα της ομάδας και την Ελλάδα. Από τότε και μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας η ανάρτηση συγκέντρωσε περισσότερα από 8.500 likes, προκάλεσε 390 σχόλια (σ.σ της ομάδας των ΠΦΘ: τα σχόλια ξεπέρασαν αρκετά τα 1000), και επιπλέον ακόμη και ο Ελληνικός Τύπος ασχολήθηκε με την θέμα -δείτε για παράδειγμα (εδώ) , (εδώ) , (εδώ) και (εδώ). Μετά το γεγονός αυτό, πολλά ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα ήρθαν σε επαφή μαζί μας. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε από τότε περισσότερα από 1000 like στα άρθρα της Anik Schmidt, οπότε η δημοσίευση έχει ήδη υπερβεί το σεβαστό αριθμό των 4000 επισκέψεων.

Η φωτογραφία θα περιληφθεί στις 15 Νοεμβρίου 2017 σε μια έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με τίτλο: “The Dusk of Our Old Town, Thessaloniki 1870-1917″ (Το τέλος της παλιάς μας πόλης, Θεσσαλονίκη 1870-1917)”

http://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/magyar_szenzacio_hellaszban_egy_leveltari_foto_kulonos_tortenete

Tαυτοποιήθηκε η φωτογραφία των θαλάσσιων τειχών της Θεσσαλονίκης!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et