Αντίστροφη μέτρηση για τις ελιές. Καλή η φετινή παραγωγή - Azınlıkça
Ειδήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τις ελιές. Καλή η φετινή παραγωγή

Αντίστροφη μέτρηση για τις ελιές. Καλή η φετινή παραγωγή

Η φετινή καλλιεργητική χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Θράκης.

Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς, με περισσότερα από 160 εκατομμύρια δένδρα, ενώ το 80% των ελληνικών δενδροκαλλιεργειών αποτελείται από ελαιόδεντρα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την εμφάνισή της καμία ασθένεια. Βέβαια, μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» δηλώνει ο έμπειρος παραγωγός, ο κύριος Φεϊμ από την Μάκρη.

«Τα δένδρα φέτος είναι υπερφορτωμένα, όχι απλά φορτωμένα» δηλώνει και εξηγεί ότι δεν προβληματίζεται από την πτώση ορισμένων καρπών. Υπάρχει πάντα μια μικρή ανησυχία μήπως ο Δάκος κάνει την εμφάνισή του και δημιουργήσει πρόβλημα, ωστόσο, ο φόβος αυτός δεν δημιουργεί «σύννεφα» στον ουρανό των ελαιοπαραγωγών.

Η ξηρασία, η παρατεταμένη ανομβρία δεν δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Όσα δένδρα άντεξαν δίνουν καπνό. «Από την περιοχή της Μαρώνειας μέχρι την μισή Μάκρη οι ελιές είναι φορτωμένες. Βέβαια, υπάρχουν και περιοχές που η παραγωγή φαίνεται να είναι περιορισμένη.» δηλώνει σπεύδοντας να προσθέσει «Ό,τι πει ο Θεός, στο τέλος θα φανεί. Αν δεν μπει στο αμπάρι μια παραγωγή, ποτέ δεν ξέρεις». «Η τοπική ποικιλία ελιάς δίνει στον παραγωγό δώδεκα διαφορετικά είδη φαγητού» εξηγεί με καμάρι για την ποικιλία που έχει επιλέξει ο κύριος Φεϊμ σημειώνοντας πως οι άλλες ελιές Χαλκιδικής και Θάσου δίνουν μόνο ένα είδος. Στις 20 με 22 Οκτωβρίου οι πρώτες του ελιές θα πάνε στο ελαιοτριβείο. «Τότε υπολογίζω να βγάλω το πρώτο μου φρέσκο λάδι» δηλώνει μην κρύβοντας την ανυπομονησία του.

ΕΡΑ Κομοτηνής

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et