Φοιτητικό επίδομα σε φοιτητές του ΔΠΘ - Azınlıkça
Ειδήσεις

Φοιτητικό επίδομα σε φοιτητές του ΔΠΘ

Φοιτητικό επίδομα σε φοιτητές του ΔΠΘ

Με καθυστέρηση ενός έτους περίπου, θα λάβουν το φοιτητικό τους επίδομα οι δικαιούχοι που φοιτούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει την εκκαθάριση των αιτήσεων για το έτος 2015-2016.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, η μεγάλη αυτή καθυστέρηση δεν οφείλεται στο πανεπιστήμιο, αλλά είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης, που μεταβίβασε τη συγκεκριμένη ευθύνη στα πανεπιστήμια, αλλά χωρίς να δώσει όλες τις αρμοδιότητες και τις προσβάσεις για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας: “Το υπουργείο με νόμο του Φεβρουαρίου 2017 τις μετέφερε στα πανεπιστήμια και τις αιτήσεις όλες και όλο το υλικό μας το έστειλε τον Μάιο του 2017. Εμείς παρόλο που μας μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα, δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τα οικονομικά στοιχεία γιατί έπρεπε να γίνει μια παρέμβαση έτσι ώστε να μας επιτρέψει το TAXIS να βλέπουμε οικονομικά στοιχεία πραγματικά. Εμείς μπαίνουμε μέχρι ένα σημείο και έπρεπε να γίνει μια δουλειά από την πλευρά του TAXIS για να μπορούμε να βλέπουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ήταν απαραίτητα για να κάνουμε τον έλεγχο των αιτήσεων” εξήγησε ο κος Μάρης.

Η κατάσταση, ειδικά στο Δημοκρίτειο είναι ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς είναι το πανεπιστήμιο με τους περισσότερους δικαιούχους στην Ελλάδα, όπως λέει ο αντιπρύτανης: “Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει τις περισσότερες αιτήσεις από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στην χώρα. Αυτό οφείλεται στο ότι πάνω από το 95% των φοιτητών του Δημοκρίτειου είναι φοιτητές από άλλες περιοχές της χώρας και για αυτό τον λόγο είμαστε μακράν το πανεπιστήμιο με τους περισσότερους δικαιούχους. Να φανταστείτε ότι το Αριστοτέλειο είναι δεύτερο μετά από εμάς και δεν έχει πάνω από 1.100”.

Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων που πρέπει να εκκαθαρίσει το ΔΠΘ για το έτος 2015-2016 είναι 2.300 και από αυτές έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις 300. Αυτές έχουν ελεγχθεί πλήρως και αυτό που μένει είναι η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων: “Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού εμείς ξεκινήσαμε την εκκαθάριση και ήδη έχουμε εκκαθαρίσει 300 αιτήσεις και έχουμε ζητήσει την χρηματοδότηση την αντίστοιχη από το υπουργείο αφού προηγουμένως κάναμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να πιστωθούν τα χρήματα οπότε οι 300 πρώτοι πληρώνονται. Από εκεί και πέρα ο σχεδιασμός μας αφορά εκατό αιτήσεις εβδομαδιαίως για να φτάσουμε σε ένα τελικό αριθμό δικαιούχων περίπου δύο χιλιάδες τριακόσιες. Για το οικονομικό έτος 2015-2016 η πίστωση για το Δημοκρίτειο για το επίδομα στέγασης ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες. Οι τριακόσιες ολοκληρωμένες αιτήσεις αυτή την στιγμή πάνε για πληρωμή. Αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ελεγχθεί πολύ περισσότερες, απλά βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δικαιούχους να συμπληρώσουν τους φακέλους τους με κάποιες βεβαιώσεις ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που αφορά την εκταμίευση. Οι προϋποθέσεις είναι ό,τι προβλέπει ο νόμος ακριβώς”.

Παρόλα αυτά και εξαιτίας της μεταβίβασης της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από το υπουργείο προς τα πανεπιστήμια, το ΔΠΘ βρέθηκε αντιμέτωπο με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, που με δυσκολία μπορεί να αντιμετωπίσει: “Το χρονοδιάγραμμα υπάρχει και θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι αν μέχρι τέλος του έτους έχουμε ξοφλήσει το σύνολο των δικαιούχων για το έτος 2015-2016. Την στιγμή που ήδη οι αιτήσεις του 2016-2017 συσσωρεύονται.

Είναι μια τεράστια δουλειά και αυτή την στιγμή το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να διαθέσει γύρω στα δέκα άτομα σε καθημερινή βάση για να προλάβουμε και να καλύψουμε μέσα σε ένα εξάμηνο δύο χρονιές” επεσήμανε ο κος Μάρης. – xronos.gr

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et