Ώρα για καλαμπόκι στη Θράκη - Azınlıkça
Ειδήσεις

Ώρα για καλαμπόκι στη Θράκη

Ώρα για καλαμπόκι στη Θράκη

Κάθε καλοκαίρι κάνουν την εμφάνισή τους. Στις γωνιές των δρόμων, στις μικρές πλατείες, κάποιοι, πιο «τολμηροί», στις παραλίες. Είναι οι καλαμποκάδες της Ροδόπης.

Είτε τα καλλιεργούν οι ίδιοι, είτε τα προμηθεύονται από τους παραγωγούς της περιοχής. Άλλοι τα πουλούν ψητά στα κάρβουνα ή βραστά στην κατσαρόλα με το απαραίτητο αλατάκι κι άλλοι ως απλές «κουκουνάρες» έτοιμες για την κουζίνα των πελατών. Μια καλοκαιρινή ενασχόληση που ενισχύει τον οικογενειακό προϋπολογισμό δίνοντας ένα καλό μεροκάματο. Μικροί και μεγάλοι άλλωστε υποκύπτουν εύκολα στον καλοκαιρινό πειρασμό.

Ο κος Τεφίκ κάθε καλοκαίρι καλλιεργεί τέσσερα στρέμματα και τα πουλά ο ίδιος. «Πουλάω κάθε χρόνο και με ξέρουν. Οπότε, η παραγωγή φεύγει» δηλώνει εκείνος ικανοποιημένος και προσθέτει «ούτε ρωτάνε πόσο κάνουν. Μου λένε «βάλε δέκα κομμάτια», «βάλε δεκαπέντε».» Στην αρχή πουλούσε πέντε ευρώ τα δέκα καλαμπόκια. Τώρα τα πουλά τέσσερα ευρώ «για να μπορεί να αγοράσει ο κόσμος» λέει και δεν ξεχνά να κάνει το δώρο του στους πελάτες «στα δέκα το ένα δώρο!»

Μια εποχική δουλειά, που για τους παραγωγούς, όπως ο κος Τεφίκ, διαρκεί 1,5 μήνα το πολύ και για τους καλαμποκάδες που ψήνουν μόνοι τους, όσο όλο το καλοκαίρι. Απαραίτητη γεύση για τις καλοκαιρινές απογευματινές και βραδινές βόλτες. Ταιριάζει στην ανεμελιά της εποχής. Κάνει δειλά την εμφάνισή του στις αρχές του καλοκαιριού, μα όταν λείψει από τα γνωστά αγαπημένα στέκια, εκεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η απουσία του γίνεται αισθητή. Το ίδιο και τα γνώριμα, φιλικά πρόσωπα των καλαμποκάδων…

Φώτο: Ο κος Τεφίκ Κείμενο Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et