Η κακοκαιρία χτύπησε και τα καπνά - Azınlıkça
Ειδήσεις

Η κακοκαιρία χτύπησε και τα καπνά

Η κακοκαιρία χτύπησε και τα καπνά

Δυνατοί άνεμοι έπληξαν τη Ροδόπη, Δευτέρα και Τρίτη 18-19 Ιουλίου, με αποτέλεσμα καλλιέργειες να μετρούν ‘πληγές’.

Σημαντικότερες ζημιές καταγράφει ο φακός του ‘Χρόνου’ στα ξηραντήρια καπνού, κυρίως στα χωριά Μέγα Πιστό, Μίσχος και σε παρακείμενους οικισμούς. Εκεί, οι αέρηδες ήταν τόσο δυνατοί που οι καπνοπαραγωγοί βρέθηκαν προ εκπλήξεων και είδαν τις καλλιέργειές τους να ‘πετούν’.

Ένας από αυτούς και ο Χασάν Ιρφάν, καλλιεργητής καπνού και κερασιών, βλέπει τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν δις τις καλλιέργειές του το τελευταίο δίμηνο. “Φοβάμαι ότι δεν θα αποζημιωθούμε, γιατί έτσι έγινε και με τα κεράσια, γιατί πριν λίγο καιρό μου χάλασε πολύ η καλλιέργεια από χαλάζι”, μας λέει, ενώ για τις απώλειες που σημειώνει εξηγεί ότι “είχα βάλει περίπου 200 κιλά κι έτσι όπως τα υπολογίζω μπορεί να χάθηκαν ακόμη και τα μισά”.

Παρά την κακοκαιρία και τις ζημιές, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν προσδοκά σε αύξηση της παραγωγής, αν και διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρι να εκτιμηθούν πλήρως οι ζημιές. “Δε μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμη πόσες είναι οι ζημιές, γιατί είναι πολύ νωρίς. Υπάρχουν όμως πολλές στα ξηραντήρια, όχι τόσο στα χωράφια.

Αν πάρει ο αέρας τα καπνά, δεν σώζονται με τίποτα, είναι δύσκολο να τα μαζέψεις. Κάποιοι πρόλαβαν και μάζεψαν μερικά”, μας εξηγεί και συμπληρώνει ότι “η παραγωγή μας είναι καλή και πιστεύω ότι η σοδειά θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι. Υπολογίζουμε σε 7 τόνους, σε σχέση με 6 που είχαμε πέρσι, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα έχει επηρεάσει η ζημιά”.

Στο παρακάτω βίντεο που έστειλαν στο Αζινλίκτσα οι αναγνώστες μας φαίνεται η ζημιά που προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι στους Αμαξάδες:

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.