İskeçe’de işsizlik yüzde 42’ye tırmandı! - Azınlıkça
Ειδήσεις

İskeçe’de işsizlik yüzde 42’ye tırmandı!

İskeçe’de işsizlik yüzde 42’ye tırmandı!

İskeçe (Xanthi) İşçi Merkezinin verilerine göre ildeki işsizlik oranı %42’ye ulaştı.

CNN Greece’e konuşan İskeçe Ticaret Odası Başkanı Stelios Moraitis de “Son on yılda İskeçe gerilemeye başladı” değerlendirmesini yaparken “SEKAP, Diana, SEVATH veye SEPEK gibi fabrikalar ilde 7.500 kişiye istihdam sağlıyordu ve mevsimsel olarak çalışanların sayısı 20 binlere kadar çıkabiliyordu. İşçi gücü yetmediği için Kavala veya Gümülcine gibi komşu şehirlerden de işçiler çalışmaya geliyordu. İskeçe Yunanistan’ın en büyük sanayi şehirleri arasında ilk altıda yer alıyordu. Bugün ise 108.000 nüfuslu bir ilde sanayide taş çatlasın 3.500 kişi çalışıyor” dedi.

Bu durumun da insanları göçe zorladığını belirten Moraitis “Çok şükür ki göç ediyorlar aksi takdirde il fakirliğe bürünecekti” ifadelerini kullanıyor. Son yıllarda İskeçe’ye yapılan tek yatırımın Plastika Thrakis (Trakya Plastikleri) şirketinin olduğunu ifade eden İskeçe Ticaret Odası Başkanı “Onun dışında il geneli bir tuğla bile koyulmadı. Yan ticaret ve kaçak ticaret de bölge için büyük bir yara” dedi.

Bulgaristan’dan gelen malların yerel piyasayı çökerttiğini vurgulan Moraitis “Bulgaristan aracılığıyla Türkiye’den de mallar geliyor ve bu da ilimizdeki gelirleri daha da düşürüyor. Her yıl kuzey sınırlarımızdan iki milyar euro vergi geliri kaybediyoruz. Bedelini de Kuzey Yunanistan’daki vatandaşlar ödüyor. Atina’da kişi başına yıllık ortalama gelir 22 bine euro’yken İskeçe’de 12.000 euro. Sonra bu insanlar nasıl göç etmesin?” ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et