Τους «Γερμανούς» περιμένει η αγορά της Κομοτηνής - Azınlıkça
Ειδήσεις

Τους «Γερμανούς» περιμένει η αγορά της Κομοτηνής

Τους «Γερμανούς» περιμένει η αγορά της Κομοτηνής

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η άφιξη των «Γερμανών» τονώνει την αγορά της Κομοτηνής.

Χιλιάδες ντόπιοι, μετανάστες στη Γερμανία κυρίως, αλλά και στην Ολλανδία, στο Βέλγιο επιστρέφουν στον τόπο τους για διακοπές και ενισχύουν την τοπική οικονομία με τις αγορές τους κατά το διάστημα της εδώ παραμονής τους. Ο μήνας των καλοκαιρινών διακοπών τους, συνήθως τόσο μένουν, είναι μήνας «ανάσα» για τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες της περιοχής.

«Όταν έρθουν με το καλό, θα κινηθεί η αγορά. Το έχουμε ανάγκη» δηλώνει ο Ομέρ Αλή, ιδιοκτήτης περιπτέρου σε κεντρικό σημείο της Κομοτηνής. «Όσο περνά ο καιρός, ο τζίρος πέφτει» παρατηρεί και σπεύδει να προσθέσει «συνήθως τακτοποιούν τις οφειλές τους στις τράπεζες και τους λογαριασμούς τους και μετά δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν, όπως παλιά.» Τα λουκέτα των καταστημάτων στη γύρω περιοχή δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους περιπτεριούχους. Όταν μειώνεται η κίνηση, μειώνεται και η κατανάλωση. Κι εμείς στεναχωριόμαστε όταν βλέπουμε να συμβαίνει γιατί προσπαθούμε να κερδίσουμε το ψωμί μας.

Από τις επτά το πρωί έως τη μία το βράδυ κρατά το περίπτερο του ανοικτό. Δύο άτομα μοιράζονται τις ώρες, μαζί και την κούραση. «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι τόση ώρα μέσα σε 1,5 τετραγωνικά. Βλέπεις γύρω σου τσιγάρα, τίποτα άλλο. Επιστρέφεις στο σπίτι κι εξακολουθείς να βλέπεις μόνο τσιγάρα » δηλώνει και κάνει λόγο για μικρό κέρδος, 10 λεπτά στο πακέτο. «Έχω έξι χρόνια που έκοψα το κάπνισμα, και τώρα με εκδικείται. Κάθομαι όλη μέρα μέσα στα τσιγάρα. 140 κωδικοί γύρω μου και είμαι έτοιμος να το ανάψω .» Παλαιότερα, όπως εξηγεί, ο πελάτης με ένα πακέτο τσιγάρα έπαιρνε και κάτι ακόμη. Τώρα έχει περιορίσει τις αγορές και παίρνει μόνο αυτά που δεν μπορεί να αποφύγει, όπως τα τσιγάρα. Έτσι, η άφιξη των «Γερμανών» είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

ΕΡΤ Κομοτηνής – Μαρία Νικολάου

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et