Pes etmeden tütün ekmeye devam ediyorlar! - Azınlıkça
Ειδήσεις

Pes etmeden tütün ekmeye devam ediyorlar!

Pes etmeden tütün ekmeye devam ediyorlar!

Batı Trakya’nın Rodop ilinde tütün ekiminin devam ettiği bu günlerde köyler boş, kahveler boş.

Tütün üreticileri sabahın erken saatlerinden itibaren hatta bazıları geceden aileleriyle birlikte soluğu tarlada alıyor. Onları zorlu bir mücadele bekliyor. Yorulmadan, pes etmeden tütün ekmeye devam ediyorlar ve ektikleri basma tütünüyle gurur duyuyorlar.

ERT Komotini Radyosuna konuşan 45 yıllık bir tütüncünün anlattığı gibi “Tütüncülük meşakkatli bir iş, haşlamalar için hazırlıklar daha Mart ayından başlıyor. Eskiden tek tek elle ekilen tütünler için artık traktör kullanılıyor ama yine ele ihtiyaç duyuluyor”.

Tütün ekilen ailede küçük çocuklar ve çok yaşlılar dışında tüm herkes bugünlerde tarlalarda bulunuyor.

6 bini aktif olmak üzere 10 bin üyesi bulunan Rodop Evros Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin ise “Tütün üreticiliği hiçbir zaman durmayacak. Bir taraftan bizim hiçbir alternatifimiz yok. Diğer taraftan basma tipi tütüne talep büyük” diyor.

Bölge tütün üreticileri her yıl ürettikleri yaklaşık 7 bin ton tütünü beş şirkete satıyor. Bu da Yunanistan çapında basma tipi tütünün %60’ına tekabül ederken, tütünler 27 farklı ülkeye ihraç edilerek tütün üreticilerine toplamda 30 milyon euro kazandırıyor.

Sulamanın bu alanda en büyük sorun olduğuna vurgu yapan Esat Hüseyin “Tarlalarımız 150 kilo tütün yerine şimdi 100 kilo tütün veriyor. Yani yılda 9 bin ton tütün üretebiliriz, böylece yerel ekonomi 10 milyon euro daha kazanabilir” diyor ve ekliyor “Basma tipi tütüne bizim ürettiğimizden daha fazla talep var, tütün yine satılacak”. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et