‘Altınbaş’ kavunu Batı Trakya’ya geri dönüyor - Azınlıkça
Ειδήσεις

‘Altınbaş’ kavunu Batı Trakya’ya geri dönüyor

‘Altınbaş’ kavunu Batı Trakya’ya geri dönüyor

Batı Trakya’daki tarım üreticileri dayanıklılığı ile bilinen “Altınbaş” kavun türünü yeniden bölgede canlandırmayı hedefliyor.

Hasat döneminden sonra yılbaşına kadar dayandığı için “kış kavunu” olarak da bilinen bu cins ile ilgili ilk çabalar geçen yıl Evros ilinde yapıldı. Tüm zorluklara rağmen üreticisine geçen yıl kilo başına net 0,25 euro bırakan altınbaş kavunu Tihero ve Peplo başta olmak üzere Ferecik’in (Feres) Gemisti, Filahto ve diğer küçük köylerinde yetiştirilecek. Kavun ekimi bugünlerde başlarken, ay ortasına kadar devam edecek.

Geçen yıla kıyasla kavun ekili arazilerin neredeyse ikiye katlandığı ifade edilirken, Tihero’da 400 dönüm, Peplo’da 100 dönüm ve diğer köylerde daha az oranda kavun ekildiği ifade edilirken, 15 Haziran’a kadar 70-80 dönüm daha altınbaş kavunu ekilmesi bekleniyor.

Kendisi de 30 dönüm bu cins kavun eken Evroslu ziraat mühendisi Evaggelos Dedoğlu Agrenda’ya yaptığı açıklamada “Geçen yıl ekilen 300 dönüme kıyasla bu yıl kavun ekili araziler neredeyse iki katına çıkacak. Unutmamalı ki geçen yıl bu cins 30 yıl sonra ilk kez ekilmişti” dedi. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et