Kotzias: Arap dünyası ile doğru ve adil dengeleri koruyoruz - Azınlıkça
Ειδήσεις

Kotzias: Arap dünyası ile doğru ve adil dengeleri koruyoruz

Kotzias: Arap dünyası ile doğru ve adil dengeleri koruyoruz

Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias “Bugünkü dünyada Yunanistan” konulu PRATTO’nun etkinliğine katılmak üzere bulunduğu Kozani’den Alpha radyosuna demeç verdi.

“Arap dünyası ile iyi ilişkileri olan bir ülkeyiz ve aynı zamanda doğru ve adil dengeleri korumaya çalışıyoruz” diyen Kotzias “Ülkemiz Yunanistan’ın hiçbir zaman sömürgeci güç olmadığını, bölgede istikrar ve güvenliğin olmasıyla ilgilendiğimizi vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Katar ile ilgili son günlerde patlak veren krizi değerlendirmesi istenen Dışişleri Bakanı “Bu krizde yer alan bütün ülkeler bundan birkaç hafta önce Rodos’ta özel bir güvenlik örgütünün oluşturulması hedefiyle düzenlenen Doğu Akdeniz’de Güvenlik ve İstikrar Toplantısına katıldı” dedi ve “Yunan diplomasisinin bu temelde hareket ettiğini ve herkesle telefon görüşmeleri yaptığını” sözlerine ekledi.

2014 yılında da Katar’daki kraliyet ailesinin başı değiştiğinde bugünküyle aynı boyutta olmasa da yine benzer bir müdahalenin olduğunu hatırlatan Nikos Kotzias “Yapılan açıklamalardan anlaşılıyor ki sorun şahıs değil siyaset değişikliğidir. Yani Katar’ın diğer ülkelerin, ki bunlar BAE, Suudi Arabistan ve Mısır oluyor, ortak dış politikasıyla daha fazla aynı çizgide hareket etmesi isteniyor” şeklinde konuştu.

Bu krizde Türkiye ve Recep Tayip Erdoğan’ın rolüyle ilgili bir soruya da yanıt veren Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias “Bizim üstlendiğimiz bir rol olan arabulucu rolünde gözükmek istiyorlar. Ancak bunu yapamıyorlar, çünkü karşı tarafta bulunan ülkelerce Katar ve Müslüman Kardeşler ile özdeşleştiriliyorlar” ifadelerini kullandı.

Kuzey Irak’ta Eylül ayında yapılacak referandum konusuna değinen Kotzias “Türkiye için büyük bir sorun teşkil eden kuzey Suriye’de Kürt bölgesi konusunun da olduğunu” ifade ederek “Kürtlerin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk toplumuna verme niyetinde olduğu haklara sahip olmaları gerekir. Bir ara bazılarının Kıbrıs’ta ne talep ettiğini ve kendi içlerindeki çok daha büyük olan topluluklara neler verme niyetinde olduklarını da karşılaştırmalıyız” dedi.

Brexit meselesi hakkında ise bütün müzakerelerin birbiriyle bağlantılı olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias “İngilizler her zaman hatırlamalıdırlar ki kendilerini ilgilendiren önemli konularda Yunanların tavrı, kendilerinin Kıbrıs sorununda sergileyeceği tutuma bağlı olacaktır” şeklinde mesaj verdi.  

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et