Προς αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών τα αποθέματα καφέ – Φόβοι για νέα αύξηση στις τιμές - Azınlıkça
Ειδήσεις

Προς αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών τα αποθέματα καφέ – Φόβοι για νέα αύξηση στις τιμές

Προς αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών οδεύουν τα αποθέματα καφέ στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Silas Brasileiro, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καφέ, μέχρι τον Μάρτιο τα αποθέματα στη χώρα μπορεί να έχουν μειωθεί σε μόλις 7 εκατ. σάκους, την ώρα που -όπως λένε οι αναλυτές – ένα πιο «άνετο» επίπεδο βρίσκεται ανάμεσα στις 9 και 12 εκατ. σάκους βάρους 60 κιλών.

Τα προβλήματα προσφοράς στη Βραζιλία αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια έλλειψη καφέ, γεγονός που ενδέχεται να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, με φόντο τον επίμονο πληθωρισμό τροφίμων.

Τα αποθέματα Arabica στις λιμενικές αποθήκες που καταγράφει το αμερικανικό χρηματιστήριο ICE Futures βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών hEDGEpoint Global Markets, η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, με την κατανάλωση αυτό το διάστημα να ενισχύεται κατά 1,5%, έπειτα από αύξηση 2% πέρυσι.

Όπως δήλωσε ο Νέλσον Καρβαλχάες, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας εξαγωγέων Cecafe, τα αποθέματα καφέ «είναι τόσο χαμηλά, που ακόμη κι αν του χρόνου έχουμε μια καλή σοδειά, η Βραζιλία ίσως μπορέσει μετά βίας να έχει αρκετή ποσότητα για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε βροχή».

Τα περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα οδήγησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη για τον καφέ arabica να αυξηθούν κατά 11% σε ετήσια βάση και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, ακόμη και στην εγχώρια αγορά της Βραζιλίας το κόστος ενός σάκου που παραδίδεται στην κύρια καταναλωτική περιοχή του Σάο Πάολο αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Εταιρείες από τη Starbucks μέχρι την JDE Peet’s NV, που ανήκει στις μεγαλύτερες της Ευρώπης, έχουν αυξήσει τις τιμές τους, προκειμένου να συμβαδίσουν με τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Βραζιλία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για βελτίωση στα περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα. Οι καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από το φαινόμενο La Nina αναμένεται να επεκταθούν και τους επόμενους μήνες, προκαλώντας μεγαλύτερη ξηρασία στη Βραζιλία και πάρα πολλές βροχές στην Κολομβία, τον δεύτερο προμηθευτή καφέ στον κόσμο.

Ακόμη, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενδέχεται να πλήξουν τις σοδειές στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα, ενώ το Βιετνάμ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής robusta, είδε τα αποθέματά του να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε η αναλύτρια Natalia Gandolphi από τη hEDGEpoint, σύμφωνα με την οποία όλα δείχνουν ότι η αγορά καφέ οδεύει προς ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος με ζήτηση υψηλότερη από την προσφορά, γεγονός μάλλον σπάνιο.

ΠΗΓΗ

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et