Αλλάζει το σύστημα αυτοδιοικητικών εκλογών; - Azınlıkça
Ειδήσεις

Αλλάζει το σύστημα αυτοδιοικητικών εκλογών;

Αλλάζει το σύστημα αυτοδιοικητικών εκλογών;

Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση) το υπ. Εσωτερικών προωθεί την απλή αναλογική και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αλλαγή αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των αλλαγών στον Καλλικράτη που επιδιώκει η κυβέρνηση και σαν κίνηση εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών.

Σύμφωνα με το «Εθνος» η απλή αναλογική στους δήμους και στις περιφέρειες, πρακτικά, σημαίνει ότι στο δεύτερο γύρο θα περνούν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι σε ποσοστά, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1. Ωστόσο οι παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε προσφάτως πως θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων και ότι δεν θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.