Στα Γρεβενά η αρχαιότερη βελανιδιά της Ευρώπης - Azınlıkça
Ειδήσεις

Στα Γρεβενά η αρχαιότερη βελανιδιά της Ευρώπης

Στα Γρεβενά η αρχαιότερη βελανιδιά της Ευρώπης

Στην κωμόπολη της Δεσκάτης στα Γρεβενά ισχυρίζονται οι επιστήμονες ότι βρίσκεται η αρχαιότερη βελανιδιά της Ευρώπης, ηλικίας μάλιστα 1.300 ετών.

Πρόκειται για μία σπάνια, ποδισκοφόρο δρυ (quersus pedunculiflora), η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την δενδροχρονολόγησή του, εικάζεται ότι φύτρωσε περίπου το 720 μΧ.

Έχει διάμετρο 2,25 μέτρα και η περίμετρος του κορμού της, στο ύψους του στηθαίου, είναι 7,06 μέτρα ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 658 μέτρων. Το δικό της ύψος δε, ξεπερνά τα 23 μέτρα.

Ο δασολόγος Ιωάννης Σπανός, μελετητής της Γενικής διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας «Ελγο-Δήμητρα» με την ομάδα του ανέφερε ότι η απόκλιση σφάλματος για την ηλικία της βελανιδιάς είναι τα 30-50 έτη.

Η υπεραιωονόβια βελανιδιά κηρύχθηκε ήδη «διατηρητέο μνημείο της φύσης» με μοναδική επιστημονική, οικολογική, ιστορική και πολιτισμική αξία.

Είναι το παλαιότερο δένδρο στην Ευρώπη στο είδος του και το αρχαιότερο στη Ελλάδα, αφού ξεπέρασε κατά πολύ το αρχαίο Ρομπόλα της Πίνδου, πάλι στην περιοχή των Γρεβενών, ηλικίας 1.075 ετών.

{gallery}stories/2017-haberler/2017-04-15/agac{/gallery}

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.